Támogatják a szülők az állami fenntartású iskolák létrehozásátHiller István oktatási és kulturális miniszter március 4-én, szerdán a szülői szervezetekkel tárgyalt az állami fenntartású iskolákról szóló javaslat szakmai egyeztetés-sorozatának egy állomásán.

A szülők támogatják a miniszter kezdeményezését, mely az esélykülönbségek csökkentését, a szegregáció megszüntetését, az átjárhatóság és a minőségi oktatást tűzte ki célul. A miniszter március 6-án a diákok, 13-án pedig az önkormányzatok képviselőivel tárgyal – tájékoztatta a minisztérium az Edupress-t.

Eredményesnek és előbbre vivőnek nevezte a miniszter a szülőkkel folytatott megbeszélést, melyen az Országos Szülői Érdekképviseleti Tanács tagszervezetei vettek részt. A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete, az Országos Szülői Szervezetek Egyeztető Fóruma, a Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért, az Ábécé Egyesület a Gyermekekért, a Szülők Egyesülete a Gyermekekért és a Szülők a Hallássérült Gyermekekért Egyesület is támogatásáról biztosította a javaslatot, és jelezte, hogy a részletek kidolgozásában is örömmel részt vesznek.
A közoktatási intézmények a jelenlegi fenntartók kezdeményezésére, önkéntes alapon, az állammal való tárgyalások útján kerülhetnek állami fenntartásba és így az alapnormatíván felül állami kiegészítő normatívát kapnak az egységes kerettanterv és pedagógiai rendszer betartásának feltételével.
A szakmai egyeztetés-sorozat március 6-án, pénteken folytatódik, amikor Hiller István az Országos Diákjogi Tanács és a Diákközéletért Alapítvány képviselőivel tárgyal, március 13-án pedig az önkormányzati szövetségekkel egyeztet a tárca vezetője, majd március 24-én a Közoktatás-politikai Tanács tűzi napirendjére a javaslatot. A következő hetek szakmai egyeztetéseit követően az oktatási és kulturális miniszter a parlamenti ellenzéki pártokkal is tárgyalásokat kezdeményez.

 

(www.edupress.hu)