Zsebpénz ? locsoló pénzből befektetés?A legtöbb mai gyerek akkor kezd el eladósodni, amikor az első zsebpénzét megkapja.
Az alapvető hiba, hogy a zsebpénzt a szülők vagy azért adják, mert szükség van rá, vagy azért mert más is ad, vagy egyszerűen megtehetik.

Pedig a zsebpénz alapvető célja a gyermekek pénzzel való bánásmódjának megtanítása kellene, hogy legyen.
Mire tanítja gyermeked a helytelenül adott zsebpénz?

Csupán arra, hogy hogyan kell elkölteni. A legtöbb gyerek semmiségekre költi el, nagyon gyorsan és az utolsó fillérig. Az esetek többségében a szülőnek nincs is tudomása arról, hogy hova tűnik el a zsebpénz.
Mi lenne a helyes?
Először is a legfontosabb, hogy a gyermeked ne csak beossza a zsebpénzét, hanem, meg is takarítson belőle. De ügyelned kell arra, hogy a takarékosságot ne büntetésként, hanem sikerélményként élje meg.
Ehhez érdekeltté kell tenni a gyermekedet, hogy érezze a megtakarításának nyereségét. Kamatoztatnod kell gyermeked pénzét, hogy hétről hétre szemmel láthatóan gyarapodjon megtakarítása. Ezzel könnyedén kedvet csinálhatsz gyerekeknek a további takarékoskodáshoz.
Locsoló pénzből befektetés?
Húsvét után mi lesz fiad összegyűjtött locsoló pénzével? Elkölti az utolsó fillérig? Ünnepekkor, ha gyermeked pénzt kap ajándékba, azzal is gyarapíthatja megtakarítását. A fiúk mindezt már a húsvéti locsoló pénzzel is kezdhetik.
Meggyőződésem, hogy a pénzügyi ismeretek elsajátítását már gyerekkorban el kell kezdeni, mert ezen ismeretek hiányában eladósodás vár gyermekedre. Ha gyermekkorban elkezded, még hosszú évei vannak arra, hogy sok ostoba döntést hozhasson, és ezeken keresztül megértse hogyan működik a pénz és kialakítsa eladósodási stratégia helyett saját vagyonosodási stratégiáját.
Kristóf fiam a locsolkodás után odajött és azt mondta: Anya ezt a pénzt beteszem az Anya Bankba.
Nálatok mire megy a locsoló pénz?
Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá!

 

Forrás: csodasuli.hu