Három rövid lecke a gyermeked pénzügyi neveléséhez. (első lecke)Lecke 1: Mit taníts gyermekednek a megtakarításról?

Neveltetésünk és hmmm…, hogy is mondjam – szerény pénzügyi kultúránk miatt tele vagyunk tévesen kialakított nézettekkel a pénzről, amit aztán a legnagyobb jó szándékkal, de mégis csak tévesen adunk át gyermekeinknek.

 

Vajon hogyan tettünk szert ennyi téves információra a pénzzel kapcsolatban?

Igaz az az állítás, hogy születésünktől pillanatától fogva kudarcra programoztak bennünket pénzügyileg?

…azt hiszem van a fenti állításban igazság. De nézzük csak sorban!

 

Első hibás feltételezés, amit millióan tanítanak gyermekeiknek a pénzről:

A pénz megtakarítása jó befektetés

Hány milliomost ismersz, akik úgy lettek gazdagok, Hogy kamatozó betétszámlán helyezték el a pénzüket?

Ne ijedj meg! Takarékoskodásra nevelni gyermekedet fontos része annak a folyamatnak, hogy gyermeked jólétben éljen. Azonban ebben a tanulási folyamatban nem a megtakarított összeg a fontos, hanem a megtakarításhoz szükséges fegyelem megtanulása.

Azt azonban hiú ábránd remélni, és ezért téves gyermekednek tanítani, hogy a megtakarításból fog jólétre szert tenni. ÉS ez a tény, amit sokan félreértenek.

Akár csak minimális inflációt és adókat feltételezve is, nem kell pénzügyi doktori fokozat ahhoz, hogy rájöjj: ha egy megtakarított forint évente 15 százaléknál kevesebbet hoz, akkor az vesztes befektetésnek számít.

…legjobb esetben a vagyon lassú felszámolódását jelenti.

 

Még egyszer mondom: a takarékoskodásnak van helye a pénzügyi jóléthez vezető úton, azonban gyermekedet meg kell tanítani arra, hogy okosan helyezze el a pénzét.

A megtakarításai csak átmenetileg „napozhatnak” likvid kamatozó számlákon, arra várva, hogy jobb helyre fektesse be azokat.

Ez az okos pénz aztán átváltozik hosszú távú, kevésbé likvid befektetésekké, amelyek vagyontermelő megtérüléseket hoznak majd gyermekednek (20%-ot jóval meghaladó éves kamatot).

Bármi, ami ennél kevesebb, az annyit ér, mintha homokot akarna eladni a sivatagban.

 

Alkér Orsolya

Csodasuli.hu