„Jó lenne, ha sportolna valamit, meg persze a zene is fontos, és hát nyelvet tanulni muszáj…” – a legtöbb szülő nehezen dönt, hogy mivel, és mennyire táblázza be gyermeke napjait az óvoda-iskola után. A Különórám.hu nekik próbál segíteni.

 

A Különórám.hu című honlap részletes, gyakorlati kérdéseket megválaszoló írásaiból kiderül, melyik edzés, szakkör, különóra mivel jár: mennyire időigényes, milyen költségei vannak, kinek való, és egyáltalán, miről szól.

Megtudhatjuk, hogy a kislányok körében népszerű művészi tornához nem is kell hajlékony alkat, a taekwondo-ról pedig kiderül, hogy még tizenévesen elkezdve sincs késő akár élsportolóvá válni.

„A gyermekeknek egy felmérés szerint napi három óra szabadidejük van, ebből veszünk el, amikor különórára visszük őket” – figyelmeztet a gyermekpszichológus a honlapon, aki tanácsot is ad, milyen szempontok alapján válasszuk ki a gyermekünk számára legmegfelelőbb időtöltést.

„Legjobb, ha a gyerek minél többféle különórát kipróbál alsóban, így fog tudni választani” – szól hozzá az egyik szülő, egy másik szerint pedig az a fontos, hogy már kiskorában hozzászokjon a szereplésekhez kötetlen formában, hogy később ezzel ne legyen gond. Egy óvodavezető arról beszél, hogy az ovisokat túl sok különórára viszik a szülők, egy óvónő viszont épp azt látja, hogy aki semmire nem jár, az hátrányba kerül a többiekkel szemben.

Az adott témákban jártas szakembereken kívül a gyerekek is megszólalnak, és gyakran a felnőtt számára nem várt gondolatokat fogalmaznak meg egy-egy különórával kapcsolatban – például a hat éves Zsolt szerint „a futásban az a jó, hogy gyors”…

 

www.kulonoram.hu

Bővebb információ: Flanek Éva főszerkesztő, flanek.eva@kulonoram.hu, 06-20/522-7406