A kisgyermekek tudatos nevelésével a logika is fejleszthetőA mozgás nem megfelelő fejlődése a későbbiek folyamán különböző tanulási nehézségeket, zavarokat okozhat – hívta fel a figyelmet a gyermekek tudatos fejlesztésének jelentőségére Bajnok Ildikó. A csecsemőgondozásról, a babahordozásról, a szülés körüli kérdésekről, a táplálásról,

valamint a mozgásfejlesztésről is tájékoztatást kaphatnak azok a leendő, vagy kisgyermekes szülők, akik ellátogatnak április 30-án az IBS-re, a Tudatos Szülők Iskolája és a Honvéd Kórházban működő Koraszülött Alapítvány által szervezett Egészséges baba című felkészítő napra.

 

A koraszülöttek megfelelő utógondozásáról, a mozgás fontosságáról és annak a tanulásban közrejátszó hatásairól Bajnok Ildikó konduktor tart majd előadást az eseményen. Koraszülöttnek nevezzük azokat az újszülötteket, akik a 37. terhességi hét előtt jönnek világra – mondta a szakértő. Bajnok Ildikó kiemelte: a koraszülött babák szervei különösen az idegrendszer működése éretlenebb, így több veszélynek vannak kitéve, mint a normál időre született társaik. A lehető legkorábban megkezdett fejlesztés azért nagyon fontos, mivel a korai életszakaszban az idegrendszer még hihetetlenül képlékeny, „tanulékony”, és az ép területek ekkor még károsodás esetén is képesek a kiesett területek funkcióit átvenni – tette hozzá. A mozgás az észlelés, érzékelés, tapasztalás, ezeken keresztül pedig a tanulás feltétele és eszköze, a magasabb gondolkodási funkciók, a beszéd alapját képezi. A mozgásfejlődés nehézségei, a nagy- és kismotoros funkciók elmaradása, nem megfelelő koordináltsága a későbbiek folyamán különböző tanulási nehézségeket, zavarokat okozhatnak, például: térbeli tájékozódás, logikai gondolkodás, problémamegoldás, írás, olvasási nehézségek, figyelemzavar, koncentrációs nehézségek, vagyis olyan tényezők, amelyek az iskolai tanulást is megnehezítik. A konduktív fejlesztések alkalmával olyan komplex módszerekkel dolgozik a szakember, amelyekkel minden terület és funkció egyszerre fejleszthető – mondta Bajnok Ildikó.
A konferencia tematikája nemcsak a várandós mamáknak, de a kisgyermekes szülőknek is egyaránt hasznos, valamint érdekes információkat tartogat. A nap folyamán neves orvosok, konduktorok, pszichológusok, szülészek rövid bemutató előadásai után a hallgatóság bevonásával interaktív beszélgetésekre lesz lehetőség. A felkészítő nap alkalmával a szakértők többek közt olyan egyszerű kérdésekre keresik a választ, mint: „hol szüljek?”, „hogy szüljek?”, „miért fontos, hogy van-e koraszülött osztály a kórházban?”, „melyek a legfontosabb teendők az első napokban?”, „miért olyan fontos az anyatej?”, vagy „hogyan gondozzuk beteg gyermekünket?” Az esemény háziasszonya Mérai Kata, aki személyesen is érintett a felelősségteljes babagondozásban: gyermeke, Bálint a terhesség 34. hetében, koraszülötten jött a világra. A színművésznő a nagyköveti megbízással kapcsolatban kiemelte: ismert emberként nagyon fontos, hogy olyan misszió mellett teljesítsen jószolgálatot, amit ő maga is ismer és már megélt, hiszen csak így tudja hitelesen és önzetlenül vinni a nagyköveti zászlót, amit mostantól a Tudatos Szülők Iskolája élén lenget. Az iskola minden rendezvényének bevételéből a Koraszülött Alapítványt támogatják. Az április 30-ai rendezvénnyel a fent említettek mellett a hazánkban már „népbetegséggé” váló koraszülésre, annak kiváltó okaira, megelőzésére és a koraszülött babák utógondozására kívánják felhívni a figyelmet a Koraszülött Alapítvány orvosai, szakértői.
Az Egészséges baba napon a hasznos előadások és szakmai bemutatók mellett bemutatkozik a Léghajó Életmentő Program, lesz egész napos Baba-mama játszó-fejlesztő foglalkozás óránként más szakember tanácsadásával, hordozókendő bemutató, továbbá a délutáni workshopokon alkalom nyílik személyes tanácsadásra is szülészek, nőgyógyászok, újszülött gyógyászok közreműködésével, avagy a családon belüli megváltozott szerepek megvitatására a Babanet kávézóban.
A programról itt olvashat részletesen.
(www.edupress.hu)