Évente mintegy 1,5 milliárd darab, vagyis 12 ezer tonnányi PET – palackot dobunk a szelektív hulladékkonténerekbe. Évente ki tudja hány tonna lehet az, ami a sima szemétbe kerül, hiszen nincs mindenhol a közelben szelektív gyűjtő. Nagyon sokat hallunk arról is, hogy már mi mindenre hasznosítják a szelektíven összegyűjtött pillepalackokat, ami persze örömteli, mert nem szennyezzük velük tovább a környezetet, hiszen ezek jó része sohasem bomlik el.

Az alábbi történetet egy nagymama mesélte el nekem, s ez az üres és az újrahasznosítás közötti palackok „életéről” szól. Azért is tetszett meg nagyon, mert látszik, hogy a magyar leleményesség nem ismer határokat, és ezt most pozitív értelemben mondom. Gondoltam, hogy közreadom, mert hiszem, hogy ez a jó példa is ragadós lesz, ha másért nem, akkor sajna a mostani szegénységünk okán.

 

Menjünk kicsit vissza a történet megértéséhez. Sajnos egyre több szülőnek kell nemet mondania akkor, amikor iskolás csemetéje bejelenti, hogy az – az évi iskolai kirándulásra mennyi pénzt kell az osztály-pénztárba beadnia. Bizony egyre több családban nemhogy kirándulásra, de uzsonnára sem jut. Az óvodás gyerekek szülei meg azért panaszkodnak, hogy már a szalvétát, WC papírt is otthonról kell vinniük a gyerekeknek, mert arra sem futja.

Van egy borsodi település, Hernádnémeti, ahol ezeket a gondokat nagyon jól megoldották. Mégpedig olyan módon, hogy még a környezetünk megóvásáért, és a környezettudatos nevelésben is nagy lépést tettek. Az ötlet nem új, hiszen emlékszünk valamikor a papírgyűjtés is ilyen méreteket öltött, nagyon sajnálatos, hogy ma ezt már nem folytatják az iskolák,pedig 70 kiló papír egy fa életét mentette meg.

No, vissza Hernádnémetibe. Kihirdették, hogy minden gyermek gyűjtse és hozza el otthonról a pille palackokat, mert ezt összegyűjtik az iskolában. Az így összeszedett PET- palackok darabjáért X forintot fizetnek a visszavásárláskor egyes bevásárlóközpontok, gyűjtőhelyek, ami azután bekerül a közösbe. Ebből lesz osztálykirándulás, ballagás, WC papír, szalvéta stb. Egyetlenegy gyermek sem érzi úgy, hogy csak azért nem mehet kirándulni, mert az Ő szülei ezt nem tudják finanszírozni, hiszen ez nem kérdés többé. Nagymama ismerősöm elmondta, hogy a négyszintes bérház minden lakója hozzá viszi a palackokat, hogy segítsen a gyerekeknek. A karácsonyi ajándékok között, neki egy palackzsugorító is volt, így aztán mérhetetlen mennyiséget tudnak összepréselve összegyűjteni. Így lesz a környezetet károsító szemétből jó ügy.

Itt vége is a történetnek, pontosabban itt kezdődik, ha ez a példa valóban ragadós lesz…