Munkába járás költségtérítéseA munkavállalók egy része csak települések közötti igázással jut el a munkahelyére, az utazás többlet költséggel jár és jogszabály biztosítja, hogy teljes egészében ne háruljon rá. A rendelkezés szerint amennyiben a munkavállaló lakóhelye, vagy tartózkodási helye eltér a munkavégzés helyétől,

akkor a munkavégzés céljából történő helyközi utazással, illetve átutazási céllal helyi közösségi közlekedéssel megvalósuló napi munkába járást és hazautazás költségét köteles a munkáltató megtéríteni.

 

.

Példa:

Munkavállaló lakóhelye Vecsés, munkavégzés helye Székesfehérvár. A munkavállaló Vecsés-Budapest Ny-i pu., valamint Budapest D-i pu.- Székesfehérvár viszonylatában vonattal, Budapesten a pályaudvarok között Metróval utazik. A munkáltató köteles mindkét vasúti vonalra eső, valamint a budapesti helyi utazás költségét megtéríteni. Ebben az esetben a helyi utazási költségtérítés nem minősül a Szja tv. hatálya alá tartozó természetbeni juttatásnak.

Az utazási költséget, akkor is meg kell téríteni, ha a munkavállaló a munkavégzés helyét -pl. annak földrajzi elhelyezkedése miatt- sem helyközi, sem helyi közösségi közlekedéssel nem tudja megközelíteni.

 

Bővebben!