Gyes, Gyet melletti munkavégzés feltételei 2011 -tőlAz elfogadott törvénymódosítás szerint 2011. január 1-től változik a gyermekgondozási segély (Gyes) és gyermeknevelési támogatás (Gyet) melletti munkavégzés feltétele, bevezetik az örökbefogadói Gyest és a gyermekek számától függően változik az ikergyermekek után járó ellátás százalékos mértéke.

 

.

 

I. Gyes folyósítása melletti munkavégzés feltételei 2011. január 1-től

Gyes esetében  feltételek attól függően alakulnak, hogy milyen jogcímen jogosult az igénylő az ellátásra:

  1. A gyermek 1 éves koráig keresőtevékenység továbbra sem folytatható.
  2. “Normál” Gyes folyósítása mellett a gyermek 1 éves kora után heti 30 órában -napi 6 órás munkaidőben- lehet keresőtevékenységet folytatni, vagy időkorlátozás nélkül, ha az igénylő otthonában történik a munkavégzés.
  3. Tartósan beteg, súlyosan fogyatékos gyermek esetében nincs változás, a gyermek 1 éves kora után továbbra is időkorlátozás nélkül folytatható keresőtevékenység.
  4. Ikergyermekek esetében a gyermekek 1 éves kora után időkorlátozás nélkül folytatható keresőtevékenység, azzal a megkötéssel, hogy az ellátásban részesülő személy csak egy gyermek után jogosult Gyesre.
  5. A kiskorú szülő gyermekének Gyesben részesülő gyámja időkorlátozás nélkül folytathat keresőtevékenységet.
  6. A nagyszülő akkor igényelheti a Gyest, ha a szülő is megfelel a feltételeknek, szerencsére a törvényalkotók meghagytak egy kiskaput és a szülő keresőtevékenységének korlátozása nem kizáró ok.  Gyes folyósításban részesülő nagyszülő a gyermek(ek) 3 éves koráig keresőtevékenységet egyáltalán nem folytathat, a gyermek(ek) 3 éves kora után heti 30 órát (napi 6 órát) meg nem haladó időtartamban, vagy otthonában időkorlátozás nélkül végezhet munkát. A gyermeket 3 éves koráig napközbeni ellátást nyújtó intézményben (bölcsőde) nem helyezheti el, 3 éves kora után el lehet helyezni. Utóbbinál jelenleg napi 5 órára korlátozik az elhelyezés, ez hogyan alakul január 1-től még nem ismert.

Bővebben!