Egyéni vállalkozás – kezdetek, de hogyan?Megváltozott szabályozásnak köszönhetően 2010.01.01-től nem engedélyeztetéssel, hanem bejelentéssel kezdhető meg az egyéni vállalkozói tevékenység. A bejelentés elektronikusan zajlik, minimális az ügyintézési idővel történik, ennek átfutási ideje 30 napról 1 napra csökkent.

A vállalkozói igazolvány kiváltása nem kötelező, amennyiben az egyéni vállalkozó úgy ítéli meg, hogy a működését elősegíti, illeték megfizetése ellenében kérheti annak kibocsátását.

 

Az egyéni vállalkozói tevékenység megkezdésének szándékáról egy elektronikus űrlapon bejelentést kell tenni és ez a Kormányzati Portál Ügyfélkapu rendszerén keresztül kezdeményezhető. A nyomtatvány kitöltéshez szükséges keretprogramot az APEH honlapjáról, az elektronikus nyomtatványt pedig a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatal honlapjáról lehet letölteni. Bejelentés személyesen is kezdeményezhető az Okmányirodában, ahol az Ügyfélkapuval még nem rendelkező ügyfél számára ingyenesen Ügyfélkaput hoznak létre.

Bővebben!