Minőségbiztosítás hiányában meg kell fontolni a táborválasztástA legideálisabb az, ha a gyereket 6 évesen vagy annál idősebb korban ismertetjük meg a táborozással – adott tanácsot Héjja Edit, pszichopedagógus azzal kapcsolatban, mikor érdemes első ízben táborba íratni a gyermekeket.

Megjegyezte: nehéz helyzetben vannak a szülők, a táborszervezők kezét nem köti ugyanis minőségbiztosítási rendszer, így alapos utánajárásnak kell megelőznie a táborválasztást.

 

„Az óvodás korosztály még kevésbé érett arra, hogy egész héten délelőtt és délután is kötött programokon vegyen részt, számukra teljesen idegen gyerekekkel. Az ovisokkal legtöbbször nagyobb testvérükkel együtt találkozunk táborokban. Fontos szempont még ebben a korban, hogy inkább szórakoztató jellegű tábort válasszunk, mint tanulósat” – fejtette ki Héjja Edit arról, hány évesen érdemes először táborba küldeni a gyermekeket, abban a korban pedig milyen jellegű tábort célszerű választani. Hozzátette: „Ne a szülő kívánsága szerint történjen a választás. Minden szülő ismeri annyira a gyermekét, hogy tudja a fő érdeklődési körét. A virgonc gyereket inkább sport táborba, mint sakk táborba vigyük el.” Bentlakós táborba inkább 10 évesnél idősebb gyerekeket engedjünk, hiszen ez az az életkor, amikor egy hetet is teljes bizonyossággal el tud tölteni a szülei nélkül. A kisebbek még nehezebben szakadnak el a szülői háztól, nekik inkább a bejárós tábor a javasolt – ad néhány tippet a pszichopedagógus arra, miként érdemes tábort választani a bejárós és bentlakós, illetve a tanulós és szórakoztató táborok között.

Minőségbiztosítás hiányában jobb utánakérdezni
„Mivel Magyarországon nincs minőségbiztosítási rendszer kialakítva a táborok szervezésére, nem minden tábor megfelelő. Azért, hogy gyermekünket jó helyen tudjuk, járjunk utána, hova szeretnénk elküldeni. Kiválasztás előtt az esélyes táborokról érdeklődjünk. Ha vannak ismerőseink, akik már jártak abban a táborban, és ismerik a táborvezető személyeket, az nagy segítség. De emellett mindenképpen érdeklődjünk a táborvezetőségnél is” – mondta el a Felelős Szülök Iskolája szervezőinek. Az Iskola egyébként éppen a hétvégén kívánja megkönnyíteni a szülők helyzetét azzal, hogy bemutat jó néhány választási lehetőséget a tábori kínálatból. A Táboroztatók Országos Egyesületével közösen május 5-én kínálnak nyári programokat ajánló délelőttöt Grund néven a Testnevelési Egyetemen. A Felelős Szülők Iskolája szeretne olyan nyári programkínálatot felsorakoztatni a szülő részére, amely főként általános iskoláskorú gyermekeik számára garantál minőségi, tartalmas szabadidőtöltést a nyári vakáció alatt. Egyúttal szeretnék felhívni a szülők figyelmét a jelen pillanatban minőségbiztosítási rendszer nélkül működő táborozási rendszerre. A felnőttekhez előadások, bemutatók, workshop; a gyerekekhez olvasósarok, sport- és öko-zöld program, illetve zene-ritmus szekció szól. Filmeket vetítenek továbbá a Da Vinci Learnig TV műsoraiból, öko-játszóházat szerveznek, de lesz lovaglás, trambulin, csúszda és 11 órától Alma koncert ajándékokkal.

 

{module Forrás: edupress|none}