„A Nemzeti Tankönyvkiadó (NTK) elkészült az új kiadványokkal, beadta őket tankönyvjóváhagyásra, így rajtunk nem fog múlni, hogy legyenek szeptemberben tankönyvek” – mondta Kiss János Tamás, az NTK vezérigazgatója a január 31-én rendezett sajtótájékoztatón. Az NTK új, Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó néven folytatja működését február 1-jétől.

 

Az NTK, Magyarország piacvezető tankönyvkiadója több mint 60 éves története során már számos névváltáson esett át, a mostani oka törvényi változás: „állami” és „nemzeti” nevet ugyanis csak olyan vállalkozások viselhetnek, melyek tartós állami tulajdonban vannak. A Sanoma Learning csoporthoz tartozó NTK új neve, a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó arra utal, hogy az NTK kiadványai a nemzedékek közötti tudás folytonosságát segítik megteremteni.

Az NTK a jövőben is a minőségi tananyagok időre történő elkészítését tekinti legfontosabb feladatának, és mindent megtesz azért, hogy alkalmazkodjon az új tankönyvpiaci szabályokhoz. „A hazai tankönyvpiac legnagyobb szereplőjeként felelősséggel tartozunk a pedagógusoknak, gyerekek tízezreinek, a jövő nemzedékeinek. Kiadványainkat az új kerettantervekhez igazítottuk és felkészültünk a tankönyvpiac változásaira. Rajtunk nem fog múlni, hogy a korábbi évekhez hasonlóan tankönyveink idén is időben eljussanak az iskolákba” – mondta el Kiss János Tamás.

Az NTK munkatársai, csaknem 3000 ember az elmúlt hónapokban gőzerővel dolgoztak azon, hogy kiadványai megfeleljenek a szeptember 1-jétől az 1., 5. és 9. évfolyamon életbe lépő új Nemzeti alaptantervnek és a kerettanterveknek. A kiadó az új tankönyveit a jelenleg hatályos tankönyvvé nyilvánítási rendelet alapján készítette elő, és bár a minisztérium új szabályozás kiadását tervezi, az NTK nem számít a folyamatban lévő eljárás újrakezdésére.

„Az új Nemzeti alaptanterv céljainak egyike, hogy nevelje a gyereket, melyhez az NTK is igyekszik igazodni. Kérdés azonban, hogy milyen ismereteket kell átadni a tankönyvek segítségével, mi az a nemzeti kánon, melyet mindenképpen ismerniük kell a diákoknak” – jegyezte meg a vezérigazgató.

Kiss János Tamás elmondta: a tankönyvek terjesztése októbertől állami feladat, ezt idén már a Könyvtárellátó Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. (KELLO) végzi, ám a részletszabályok még nem tisztázottak, elképzelésekkel, tervezetekkel találkoztak csupán, ezért sejtenek némi veszélyt. „A tankönyvrendelést egységesen fogja megismerni a kiadó, a KELLO-tól kapja meg az adatokat, mely a pótrendelések és a visszáru kezelések alkalmával gondot okozhat. Emellett nem látjuk pontosan, hogy az általunk és az állam által a tankönyvekért fizetett összeg hogyan fog a kiadókhoz eljutni” – vetette fel a vezérigazgató.

A végleges kerettanterveket 2012. december 21-én hozták nyilvánosságra, melynek értelmében az 1., 5. és 9. évfolyamos kiadványokat minden tantárgy esetében át kellett dolgozni a kiadóknak az új kerettanterveknek megfelelően. Kiss János Tamás hangsúlyozta: az új könyvek a megszokott szakmai színvonalúak, látványosak, élvezetesek, tartósak, élménnyé teszik a tanítást és tanulást, illetve teljes körű segítséget nyújtanak.

Az új kiadványok, melyeket 1,5 hónap alatt kellett elkészítenie a kiadónak, már az Oktatási Hivatalnál vannak.

Eddig 1,5-2 éves fejlesztési időszak állt rendelkezésre, 3 hónap a jóváhagyásra, 4 hónap a gyártási folyamatra és 1 hónap a szállításra. Az ú szerint 1 hónap lesz a fejlesztésre, 1,5 hónap a jóváhagyásra és ugyanennyi a gyártásra, majd a kiszállítást 1-2 hét alatt kell megoldaniuk.

Az Oktatási Hivatalnak február végégig kellene bonyolítani minden új tankönyv minősítését ahhoz, hogy a tankönyvjegyzék teljes legyen és az iskolák márciusban a teljes kínálatból választhassanak. A tervezet szerint az iskolák a megrendelésüket március 31-ig adhatják le, amit még június 15-ig pontosíthatnak. Ezt követően a könyvtárellátó a megrendeléseket 10 nap alatt összesít, és eljuttatja a kiadóknak, melyek június végén tudják meg, hogy mennyi tankönyvet kell legyártatniuk augusztus közepéig.

A vezérigazgató kérdésre válaszolva elmondta: legkevesebb változtatásra az idegen nyelvi tankönyvek, a legtöbb módosításra pedig az irodalom és a történelem tankönyvek esetében volt szükség. A tankönyvpiacot érintő változások között szerepel továbbá, hogy felmenő rendszerben 1. évfolyamtól „ingyenes tankönyveket” vezetnek be tartós tankönyvekkel.

A diákok évente több mint 12 millió kiadványból tanulnak, ebből több mint 4 millió példány NTK-s könyv. Az elmúlt hat évtized alatt az NTK mintegy 900 millió darab tankönyvet és munkafüzetet jelentetett meg.

 

{module Forrás: edupress|none}