Együttműködési megállapodást kötött a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) és a Nagy Sportágválasztó Szervező Iroda október 14-én. A megállapodást Marekné dr. Pintér Aranka, a Klik elnöke és Szemán Róbert, a Nagy Sportágválasztó Szervező Iroda igazgatója látta el kézjegyével.

A Klik vállalja, hogy saját kommunikációs csatornáin népszerűsíti az eseményt és a tankerületi igazgatókon keresztül eljuttatja az intézményekbe a Nagy Sportágválasztó rendezvényre való felhívást, tájékoztató anyagokat.

 

A Nagy Sportágválasztó célja, hogy felhívja a figyelmet a rendszeres mozgás és az egészséges életmód fontosságára. A Nagy Sportágválasztó rendezvénysorozat a gyakorlatban tud segítséget nyújtani ahhoz, hogy minél többen sportoljanak egyesületekben, hogy értelmes célokat találjanak, hogy tudatosan éljék életüket. A szervezők hiszik, hogy a sport kivezető utat jelenthet, hiszen az a gyermek, aki rendszeresen sportol, jobb fizikális, egészségügyi állapotba kerül, jobban teljesít az iskolában. A sporttal egy olyan közösségbe kerül, amely távol tartja a káros szenvedélyektől, megtanítja hasznosan levezetni a felgyülemlő feszültséget, agresszivitást, a sporttól lelkileg és szellemileg is kiegyensúlyozottabbá válik, tudatosabban éli az életét.

A Nagy Sportágválasztó fővárosi és csaknem 20 regionális rendezvényein az edzők, élsportolók, olimpikonok instruálása mellett kipróbálható rengeteg sportág, aktív tapasztalást, igazi sportélményt ad, és ezáltal pozitív irányba tudja befolyásolni a sporthoz való hozzáállást, viszonyulást. Nem feltétlenül azért, hogy a gyerekekből élsportoló, olimpikon legyen, hanem azért, hogy sikerélménnyel, örömmel gyakorolják a kiválasztott sportágat. Külön ereje a rendezvénynek, hogy lehetőséget ad a példaképekkel, olimpikonokkal, neves sportszemélyiségekkel való találkozásra, akár együttsportolásra, amely meghatározó élményt ad a látogatóknak.

A Klik fontos célkitűzése, hogy az általa fenntartott köznevelési intézményekben a mindennapos testnevelés órák mellett növekedjen a sportolási hajlandóság, elősegítve ezzel a gyermekek egészségtudatosabb, testi-lelki-szellemi állapotának fejlesztését.

A Klik megismerve a Nagy Sportágválasztó eredményeit örömmel állt a rendezvénysorozat mellé, hiszen annak célkitűzései egybecsengenek saját szakmai programjában megfogalmazottakkal, ezért a két fél között megkötött együttműködési megállapodásban is deklarálja, hogy szakmailag támogatja, kifejezetten ajánlja az általa fenntartott köznevelési intézményeknek a Nagy Sportágválasztó rendezvényeken való csoportos részvételt, akár kihelyezett Sportnap keretében. Így lehetőséget teremt arra, hogy a sportágak megismerésével a gyerekek és szülők könnyebben hozhassanak döntést a későbbi, akár versenyszerű sportolás lehetőségéről.

A Klik vállalja továbbá, hogy saját kommunikációs csatornáin népszerűsíti az eseményt és a tankerületi igazgatókon keresztül eljuttatja az intézményekbe a Nagy Sportágválasztó rendezvényre való felhívást, tájékoztató anyagokat.

A Nagy Sportágválasztó rendezvénysorozat szervezői az együttműködési megállapodásban sportszakmai szempontból koordinációs és szervezési közreműködő szerepet vállalnak az innovatív iskolák fejlesztésében, szakmai programjainak gyakorlati kidolgozásában, megvalósításában, valamint egyéb mozgás és egészségfejlesztő programok kidolgozásában. Vállalják továbbá, hogy a Nagy Sportágválasztó rendezvényeken teret adnak a Klik szakmai programjában kiemelten kezelt területeknek, mint például: egészségtudatosság, egészségfejlesztés, drogmegelőzés, társadalmi felzárkóztatás, fogyatékkal élő fiatalok esélyteremtése.

Az együttműködési megállapodást követően a Nagy Sportágválasztó szervezőiroda arról is beszámolt, hogy a rendezvény túllépte Magyarország határait és 2013. október 11-12-én Romániában, Kolozsváron is megrendezésre került. A tervek szerint a Nagy Sportágválasztó nemzetközi adaptációja 2014-ben nem csak Romániában, hanem Szlovákiában (Pozsonyban) is megjelenik. A Nagy Sportágválasztó rendezvény felépítése, megvalósítása sportszakmai szempontból egy olyan hatékony rendezvénytípust jelent, mely nem csak hazánkban, hanem a nemzetközi porondon is megállja a helyét, és ily módon akár hungarikumnak is nevezhető.

A fővárosi két (2014. május 23-24-ei és szeptember 19-20-ai) esemény mellett 2014-ben a tervek szerint több új Nagy Sportágválasztó helyszínnel is bővül a rendezvénysorozat, így például megrendezésre kerül Miskolc és Tata városában is.

{module Forrás: edupress|none}