15 iskolában olvasnak együtt hírességek diákokkalÖtezer könyvet gyűjtött eddig össze az Olvassunk együtt! 2010 nevet viselő kampány és programsorozat, mely az elszegényedett családokat, gyerekeket és szülőket igyekszik rendszeres olvasásra buzdítani.

Az első, budapesti helyszínen április 20-án Dobó Kata és Kepes András olvas együtt a Deák Diák Általános Iskolában. Ezt követően az év során 14 vidéki iskolába látogat el a program, ahol további ismert személyek olvasnak majd fel a diákoknak. A programban részt vevő iskolák több száz könyvet, a gyerekek pedig négy-öt kiadványt vehetnek át.

Bevallottan idealista a Nyílt Társadalom Intézet (OSI) kezdeményezése. „Pontosan tudjuk, hogy valószínűleg semmi nem fog változni a programtól, vagy ha változni fog, akkor nagyon-nagyon kevés dolog. Nehéz arra rávenni egy embert, hogy olvasson, ha olyan közösségből és olyan körülmények közül jön, ahol a könyv az utolsó dolog, hiszen enni és tisztálkodni sem tud” – mondta el Kepes András az április 20-ai tájékoztatón. Hozzátette: „Az emberiség több évezredes kultúráját végiggondolva azonban kiderül: annak ellenére, hogy ez egy idealisztikus dolog, az emberiség évezredek óta azt hiszi, hogy könyvvel, a betűvel, a kultúrával és az egymás közti kapcsolatteremtéssel előre lehet jutni.”

A tervek szerint tízezer könyv cserél majd gazdát
Az OSI felmérései alapján pontosan lehet tudni, hogy mely iskolákban valósul meg integrációs oktatás, és hol történik szegregált képzés. Ezt figyelembe véve további oktatási partnerekkel együttműködve tulajdonképpen felkéréses alapon juthattak be intézmények a programba. Ez azonban nem jelent zárt rendszert, hiszen a folytatásban más intézmények is bekerülhetnek a sorozatba – mondta el az OSI-t képviselő Sebők Marcell, aki az egyik szakmai partner, a Litera irodalmi portál alapítója.
A szervezők úgy vélik: a program végén a növekvő felajánlásokkal több mint tízezer könyv cserél majd gazdát. Felhívták továbbá a figyelmet, hogy a folytathatóság szándékával indul az Olvassunk együtt!, hiszen már most szerveződnek az újbóli közös olvasások. Éppen ezért szeretnék elérni, hogy az egyszer meglátogatott gyerekek és szüleik máskor is részt vegyenek hasonló könyves rendezvényen. A tájékoztatón a szervezők elmondták: elsősorban ifjúsági kiadványokat várnak, eddig ugyanis az iskolai helyszínek ellenére többségben vannak a felnőtteknek szóló könyvek. A program során egyébként az intézmények több száz könyvet kapnak az összegyűjtött állományból, emellett pedig egy-egy gyermek is hazavihet négy-öt kötetet. A gyűjtést különböző helyszíneken szervezik.

Interaktív foglalkozásokon vesznek részt a gyerekek
A program a színészek felolvasásán túl a könyvről való beszélgetést is magában foglalja: a színészek jeleneteket, részleteket játszanak majd el közösen a gyerekekkel, esetleg új befejezést találnak ki a történethez. Továbbá egy-egy egyéb előadás is elkíséri a hírességeket, a budapesti helyszínen például a Barboncás Társulat vezetésével zajlik az interaktív foglalkozás.

Leszakadó hátrányos helyzetűek
A szervezők bíznak abban, hogy a kezdeményezés nyomán számos település dönt amellett, hogy a kapott könyvekre építve saját állományt hoz létre. Hasonló program nyomán például Romániában az oktatási kormányzat is a kezdeményezés mögé állt, máshol pedig olvasókörök és kisebb helyi könyvtárak jöttek létre.
A magyar szervezők szerint ugyan a könyvvásárlások forgalma nem csökken, a hátrányos helyzetű, leszakadó településeken gyakorlatilag megszűnőben van az olvasás lehetősége.

Hírességek a tavaszi és az őszi kampányban is
A program április 29-én Tiszabőre, május 13-án Miskolcra, május 27-én Alsózsolcára, június 8-án pedig Rózsafa-Nagypetendre érkezik. A tavaszi programokon többek között részt vesz Puskás Peti, Farkasházi Réka, Juga Veronika színésznők, Szuper Levente hokikapus, Brózik Klára színésznő, Farkas Róbert hegedűművész, Tóth Olivér hegedűművész, Nyári Szilvia és Nyári Oszkár színészek. Az őszi szezonban megrendezett programokon való részvételi szándékát jelezte Joshi Bharat, Gyárfás Dorka, Hámori Gabi, Jakupcsek Gabriella, Kéri Kitty, Lakatos Krisztián, Lévai Balázs, Marék Veronika, Nagy Ervin, Novák Péter, Parti Nagy Lajos, Presser Gábor, Schell Judit, Schmiedt Zoltán, Szalóki Ági és Varró Dániel.

Az Alapkoncepció a Nyílt társadalom Intézet Roma Kezdeményezések Irodájától származik, a kampány azonban alapvetően önkéntességen alapul, így mind a szervezők, mind a résztvevők térítésmentesen vállalták részvételüket.
(www.edupress.hu)