Hiába feltétele évek óta a diploma átvételének a nyelvvizsga, sok hallgató még mindig annak hiánya miatt nem kapja kézhez oklevelét – adta hírül az Inforádió. Bakonyi László, az Oktatási Hivatal elnöke szerint a probléma orvoslásához az oktatás minden szereplőjét be kell vonni a kérdésbe.

Ugyan javul a tendencia, hiszen az idén felvett hallgatók 47 százaléka már korábbi tanulmányai során megszerezte legalább a középfokú nyelvvizsgát, az Oktatási Hivatal elnöke maga sem tudja, a hallgatók 10-30 százaléka miért nem szerzi meg egyetemi, főiskolai évei alatt a megkövetelt nyelvvizsgát. A diákok nem tartják szinten és elfelejtik ismereteiket, illetve nem szánnak elegendő időt a nyelvtanulásra, véli Bakonyi László, aki szerint a köz- és a felsőoktatás szereplőit egyaránt be kell vonni a probléma feltárásába és megoldásába.
Bakonyi László elmondta, az esetek többségében azokkal szemben adódik probléma, akik középiskolában nem szereztek nyelvvizsgát, vagy az egyetemi, főiskolai szak több nyelvvizsgát követel meg a hallgatóitól. Egy-két éven belül a fiatalok pótolják azonban hiányosságaikat, a munkaerőpiacon pedig addig is el tudnak helyezkedni a toleráns munkahelyeken, melyek a szaktudást várják el a friss munkaerőtől.
(Forrás: Inforadio)
(www.edupress.hu)