Tíz nap múlva lejár a jelentkezési határidőTíz nap múlva véget ér a 2009. évi úgynevezett normál felsőoktatási felvételi eljárás jelentkezési időszaka: február 16-ig nyújtható be jelentkezés.

Amennyiben valaki hibátlanul és kényelmesen szeretné ezt megtenni, érdemes a www.felvi.hu oldalról elérhető e-felvételit választania. Az elektronikusan jelentkezők nemcsak időt spórolnak, hanem egy laptopot is nyerhetnek – tájákoztatta az Educatio Kht. az Edupress-t.

A felsőoktatási intézmények a 2008. december 15-én megjelent Felsőoktatási felvételi tájékoztató – 2009. szeptemberben induló képzések érettségizetteknek és diplomásoknak szóló köteteiben hirdették meg az ősszel induló alap-, egységes, osztatlan és mesterképzéseiket, valamint felsőfokú szakképzéseiket. Az ezekre való jelentkezés határideje egyaránt február 15. – mivel ez a határidő munkaszüneti napra esik, ezért a következő munkanapon – február 16-án – éjfélig nyújtható be jelentkezés.
A felvételi eljárás alapdíja változatlanul 9 ezer forint, ezért az összegért 3 jelentkezés megjelölésére van lehetőség. Ugyanazon képzés – azaz az intézmény neve, szak neve és munkarend megegyezik – államilag támogatott és a költségtérítéses finanszírozási formájára történő jelentkezés egy jelentkezésnek számít. Az ezen felül megjelölt további jelentkezésenként az alapdíjon felül 2-2 ezer forint kiegészítő díjat kell fizetni. A fizetendő díj pontos kiszámításában segítséget nyújt a www.felvi.hu honlapon elérhető eljárásidíj-kalkulátor.
A hátrányos helyzetű jelentkezők 50% kedvezményt kapnak az alapdíjból, a halmozottan hátrányos helyzetű jelentkezők teljesen mentesülnek az alapdíj megfizetése alól.

Gyors és hatékony jelentkezési lehetőséget kínál a www.felvi.hu oldalon elérhető e-felvételi szolgáltatás. Az elektronikus felvételi a felsőoktatási jelentkezés online változata, amelynek egyik előnye, hogy nem engedi a hibás űrlapkitöltést. Az elektronikus jelentkezést a honlap Felvételizni szeretnék csatornájában való regisztráció után lehet igénybe venni, a felületen pedig különböző súgók, útmutatók, üzenetek, keresők támogatják a jelentkezőt az űrlapok kitöltésében. Így otthonról, akár postai sorban állás nélkül, kényelmesen intézhető a felsőoktatási jelentkezés.
Az elektronikusan jelentkezőknek február 16-án éjfélig van lehetőségük arra, hogy a szükséges jelentkezési adatokat rögzítsék, majd ezt követően legkésőbb február 23-ig hitelesíteniük kell jelentkezésüket. A hitelesítést a felületről kinyomtatható hitelesítő adatlap Oktatási Hivatal, 1380 Budapest, Pf. 1190 címre történő visszaküldésével vagy elektronikusan, az Ügyfélkapun keresztül lehet megtenni, amely használatához egyszeri, okmányirodában tett regisztráció szükséges.
Az elektronikus jelentkezéshez idén nyereményjáték is társul: a www.felvi.hu honlapon meghirdetett Lap vagy laptop kampányban minden olyan felvételiző részt vehet, aki érvényes jelentkezést nyújtott be kizárólag az e-felvételi segítségével, azaz február 16-ig véglegesítette az elektronikus jelentkezését, február 23-ig hitelesítette azt, és az eljárási díjat is hiánytalanul befizette vagy a befizetéshez csekket igényelt.
(www.edupress.hu)