Természettudományos vetélkedő középiskolásoknakIdén a „THE Tudományos Hasznos Emberi” – a Magyar Innovációs Szövetség ifjúsági programja Magyar Tudományos Akadémiával és a Magyar Szabadalmi Hivatallal, mint szakmai partnerrel együttműködve meghirdette a TeHEtséges vagy? online középiskolai versenyét.

A vetélkedő anyaga a biológia, földrajz, csillagászat, műszaki újdonságok, felfedezések, szabadalmi alapfogalmak, humán tudományok területéről kerülnek ki, és bárki regisztrálhat a november 9. és 20. között zajló, a www.the-online.hu internetes oldalon elérhető természettudományos tesztre.

Az ország számos – közel ezer – középiskolájában indult a megmérettetés, amelyek közül már regisztráltak Simontornyáról, Komáromból, Székesfehérvárról, Budapestről, elsőként azonban a dorogi Zsigmondy Vilmos Gimnázium földrajz szakköre és 12.A osztálya töltött ki igen eredményes tesztet. Mayer Eszter, felkészítő tanár, a természettudományos munkaközösség vezetője szerint nagyszerű a THE kezdeményezése. „A gyerekek teljesen fellelkesedtek” – mondta.

A teszt regisztráció után 30 perc áll rendelkezésre 300 feleletválasztós kérdés megválaszolására, de a honlapon a háttéranyag és a kérdések alatt mentőövként a helyes válaszhoz irányító link is rendelkezésre áll. A rendszer, a 30 perc lejárta után kiszámolja milyen arányban sikerült helyesen válaszolni a feltett kérdésekre. Az online versenyen bárki részt vehet, de egy regisztrációval, csak 1 teszt tölthető ki. A vetélkedő anyaga a biológia, földrajz, csillagászat, műszaki újdonságok, felfedezések, szabadalmi alapfogalmak, humán tudományok területéről kerülnek ki, de a kérdéseket közel 300 lehetőség közül véletlenszerűen válogatja a rendszer, így két diák nem kapja ugyanazt a kérdéssort.

A december 3-án, a Magyar Tudományos Akadémián megrendezendő élő döntőn a legeredményesebb tanulókkal büszkélkedhető 5 középiskola mérheti majd össze tudását. Egy hét felkészülési idő után a diákok nívós zsűri előtt saját prezentációval szerepelnek, villámkérdésekre válaszolnak, és izgalmas kísérleteket mutatnak be, valamint az online forduló témaköreihez igazodó feladatokkal mérik össze tudásukat és kreativitásukat.

Megéri jelentkezni, hiszen minden döntőbe kerülő diák részt vehet egy egynapos kiránduláson Bécsben, a Siemens Body Check időszaki kiállításon, vagy elmehet a Messer jóvoltából a Csodák Palotájába, de értékes nyereményekben részesül az a középiskola is, ahonnan a tesztet legtöbben töltik ki, illetve ahonnan a legeredményesebben kitöltők érkeznek.