Elindult az Európai Fiatal Újságíró Díj 2010Európa legjobb fiatal újságíróját keresi az Európai Bizottság Bővítési Főigazgatósága, azt a személyt, aki a bővítést kreatív és gondolatébresztő szemszögből mutatja be és kifejti róla véleményét.

Az Európai Fiatal Újságíró Díj (EYJA) a 17 és 35 év közötti újságírókat célozza meg és október 20-tól 2010. február 28-ig tart. A pályázat a nyomtatott és online cikkek mellett a rádiós újságírók számára is nyitva áll.

Az Európai Fiatal Újságíró Díj 2010 harmadik alkalommal hívja versengésre a fiatalokat és keresi az Európai Unió bővítési politikájának témaköréhez kapcsolódó legjobb fiatal újságíróit. A díj a 17 és 35 év közötti újságírókat célozza meg. A pályázat lehetőséget nyújt arra, hogy a bővítést kreatív és gondolatébresztő szemszögből mutassák be és kifejtsék róla véleményüket. A verseny október 20-tól 2010. február 28-ig tart, a pályázat a nyomtatott és online cikkek mellett a rádiós újságírók számára is nyitva áll. A felhívásra az EU tagállamainak állampolgárai mellett a tagjelölt országok, a potenciális tagjelölt országok, illetve Izland állampolgárai is jelentkezhetnek.

A 36 nemzeti győztest szakmai zsűri választja ki minden pályázó országban, a pályaművek értékelésénél a beadott cikkekben és rádiós anyagokban megnyilvánuló újságírói tehetséget értékelik. Ezután egy nemzetközi zsűri ítéli oda a díjakat három kategóriában: A legeredetibb, A legjobb kutatómunka, és A legjobb újságírói stílus díját osztják ki. A három különdíjas kulturális kirándulást nyer egy általuk választott európai fővárosba.

Az Európai Fiatal Újságíró Díj nyertesei 2010 májusában Isztambulba tehetnek látogatást. Isztambul, a 2010-es év egyik kulturális fővárosaként ideális terepet biztosít a győzteseknek, hogy interkulturális környezetben szélesítsék látókörüket. A kirándulás végén egy konferenciát rendeznek, ahol nemzetközi szakértők cserélnek véleményt az EU bővítésének kérdéseiről, az európai kultúráról és identitásról.

A versennyel kapcsolatos további információ megtalálható a verseny honlapján.

(www.edupress.hu)