25 középiskolát felkereső tudománynépszerűsítő roadshow indultTudományos előadások, interaktív foglalkozások, innovációs és kísérleti programok, filmvetítések, felsőoktatási tájékoztató, kvízjáték – ezek közül a programok közül válogathatnak a diákok a TudományNapon a Tudástársadalom Alapítvány szervezésében.

A sorozat során huszonöt középiskolában keresik a jövő tudósait a program kezdeményezői, akik első alkalommal, január 22-én a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumba látogattak el.

 

A január 22-ei program ShowYourScience nevet viselő részében két ismert filmes szakember, Molnár Attila Dávid és Tóth Zsolt Marcell avatta be a fiatalokat a természetfilmezés kulisszatitkaiba. Ezt követően a Filmdzsungel Online Természetfilmes Videotárat használva ki-ki elkészíthette a maga kisfilmjét is. Ezen kívül fiatal kutatók beszéltek magukról, kutatásaikról, eredményeikről, kutatói pályájukról, a tehetséggondozó programokban való részvétel előnyeiről. A PTE Virtuális Egyetem online játékának segítségével pedig a középiskolások bepillantást nyerhettek az egyetemi lét mindennapjaiba.
„A mai napon 350 diák vett részt a programokon, és a velük folytatott beszélgetések, illetve a kitöltött kérdőívek gyors áttekintése után azt mondhatom, hogy rengeteg pozitív visszajelzés érkezett hozzánk” – tájékoztatta az Edupresst január 22-én Kurkó Noémi, a TudományNap program-koordinátora. Hozzátette: másfél év alatt összesen mintegy 40 rendezvényük lesz, és mindenütt a tevékenység-központú, élményszerű ismeretátadásra helyezik a hangsúlyt.
A középiskolai rendezvénysorozat a Lángész-projekt része, melynek keretében a konzorciumtagok összesen 40,8 millió forintot fordíthatnak a tudomány népszerűsítésére az Európai Unió és a magyar állam támogatása révén. A TudományNap rendezvénysorozatban részt vesz továbbá az MTA Kémiai Kutatóközpont, a Tudástársadalom Alapítvány is. Az akadémiai kutatók mellett egyetemi oktatók is közreműködnek a programokban: a Szent Imre Gimnáziumban a Pécsi Tudományegyetem oktatói a biológia és a fizika területén tartottak előadásokat, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem tanára pedig a hadtudományi kutatás-fejlesztés és műszaki innováció világába vezette be az érdeklődőket. Az E.ON Hungária Zrt. EnergiaKaland programjának oktatója a fenntartható fejlődés témához kapcsolódóan tartott előadást. Könczöl Imre elmondta: a földgáztárolás területén évek óta szakemberhiánnyal küzdenek.
Kurkó Noémi tájékoztatása szerint az év során a diákok többek között megismerkedhetnek még az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet munkatársai által kifejlesztett úgynevezett Web-Schrödinger számítógépes programmal, mely a kvantumjelenségeket szemlélteti és teszi érthetővé számukra. Részt vehetnek a Nanomozaik játékban Paszternák Andrással, a Kémiai Kutatóintézet munkatársával. Nanotechnológiai kísérleteket próbálhatnak ki, és érdekes fizikai kísérleteket is láthatnak.
A program során a diákok felsőoktatási tájékoztatását az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. szakemberei végzik.

A Lángész-projekt már a legkisebbeknek is kínál programokat: Tudománycseppek címmel 15 óvodában indul kísérleti jellegű, a tudományos jelenségeket, ismereteket érdekes foglalkozások, tevékenységek révén, játékosan bemutató projektmunka. A sikeres együttműködés érdekében az óvodapedagógusoknak képzést is szerveznek.
(www.edupress.hu)