Húsvéti ajándékok készítéseA húsvét közeledtével minden kedves suliháló olvasót apró egyedi húsvéti ajándékok készítésére buzdítunk.

 

 

 

Húsvéti ajándékok készítéseHúsvéti virág-tojástartó

1) Főzzünk meg egy (több) tojást, majd hagyjuk kihűlni. Fessük be sárga temperával (esetleg tojásfestékkel), majd száradás után fessünk rá fekete pöttyöket. Ez lesz a virág közepe.

2) Egy kb. 12-13 cm. széles, narancssárga színes papírt hajtsunk meg legyezőhajtással kb. másfél centinként, később ebből lesznek a sziromlevelek. Tegyünk ugyanígy egy 6-7 cm. széles, zöld papírlappal is, ebből a csészelevelek készülnek majd.

3) Vágjuk ki mindkét papírból a levél formákat az ábra szerint.

4) A tojást száradása után vonjuk körbe tojástartó-szerűen először a sziromlevelekkel, majd ez alá helyezzük a csészeleveleket. A csészelevelek elcsúsztatva kerüljenek a felső szirmok alá, hogy a virág látványosabb legyen.

5) A levelek felhelyezésével és formázásával kész is a virág-tojástartó.

 

Húsvéti ajándékok készítéseVidám, húsvéti tojás bohóc

1) Először a bohóc kalapját készítjük el. Egy WC papír gurigából levágunk egy kb. 3-4 cm. széles karikát, ez lesz a kalap fej körüli része.

2) Egy kartonpapírra körberajzoljuk a levágott guriga körvonalát, majd kb. 1 cm. széles peremet ráhagyva kivágjuk a kört. Ebből készül a kalap teteje. Az 1 cm-es ráhagyás sávjában kis bevágásokat készítünk a körívig, ezekből lesznek a ragasztófülek.

3) Most következik a kalap pereme. Körberajzoljuk a WC papír gurigát, majd kb. 1,5-2 cm-es ráhagyással kivágjuk a kört. A kör belsejéből kiindulva a guriga körívénél 1 cm-rel kisebb részt kivágunk, majd ebbe a belső sávba bevágásokat készítünk. Ezek lesznek a karima ragasztófülei.

4) Most a kalap egyes részeit fogjuk beragasztózni, majd spárgával, csigavonalban körbetekerni. Mielőtt ezt a munkát elkezdenénk, a kalap tetejének középpontjában, a guriga alsó részén, valamint a karima belső, széli részén körömvágó ollóval kis lyukat készítünk, majd áthúzzuk és megcsomózzuk a spárgák végét. Így szebben, pontosabban és tartósabban lehet körbetekerni a spárgákat a kalap elemein.

5) Miután bevontuk a kalap részeit spárgával, összeillesztjük és a ragasztófülek segítségével összeragasztjuk azokat. Kész is a kalap.

6) Fújjunk ki egy tojást, majd fessük be. Várjunk száradásig, majd ragasszunk rá bohócos szemet, szájat, orrot. Színes papírból vágjunk ki hosszú, 3 cm széles csíkot, majd hosszában félbehajtva hajtogassuk harmonika-szerűen. Ez lesz a bohóc gallérja és egyben a tojás talpa, miután összekapcsoltuk a papírcsík végeit. Színes vattapamacsból készítjük a bohóc haját.

7) Állítsuk össze a bohóc részeit, kész is a vidám locsoló ajándék.

 

Húsvéti ajándékok készítéseKizöldülő tojásfejek

Igazán különleges húsvéti ajándék. Először ki kell fújni a tojásokat, majd pengével óvatosan levágni a héj felső részét. Ezután fessük ki a tojást, és végül helyezzük bele a kis szárazvirág-csokrot.

Földet is tehetünk a lefejezett tojásokba, és fűmagot szórva bele néhány nap múlva „kihajtanak” a tojásaink. Fontos, hogy állandóan nedvesen tartsuk a földet, és biztosítsunk elég napfényt a kis fűszálaknak. Ha már elég hosszú a fű, kedvünkre alakíthatjuk a tojás frizuráját. Az egész családot is be lehet vonni a húsvéti fűültetésbe: mindenkinek kinevezünk egy tojást, saját arcát ráfestjük a héjára, és a „hajat” is hozzá igazítjuk.

 

Húsvéti ajándékok készítéseKoszorú tojásokból és ágakból

Néhány íszalagágból tekerjünk egy koszorút és díszítsük tojásokkal, és máris kész a természetes hatású húsvéti ajtókoszorúnk.

Nem mind fürjtojás, ami foltos – ez első pillantásra jól látszik- hiszen erre a koszorúra méretesebb darabok is kerültek. eláruljuk a trükköt, fröcsköléssel lettek egyforma pöttyösek a tojások. hogy mégnagyobb legyen az összhanag, csupa pasztellszínt választottunk az alapozáshoz. Ezekhez az árnyalatokhoz pedig remelkül illik az iszalagból (vagy vékony faágakból) tekert, tompa színű zuzmópárnácskákkal díszített koszorú.

Alapanyagok és kellékek: 4-6 cm-es hungarocelltojások; fehér, sárga, barna, fekete, drapp, fáradtrózsaszín akrilfesték; izlandi moha vagy zuzmó; madártoll; iszalag vagy vékony ágak; ragasztópisztoly; ecset, rági fogkefe; hurkapálca.

Elkészítés: a tojásokat a hátoldalukon tűzzük egy-egy hurkapálcára, ami tartóként szolgál majd festéskor. A festékekből keverjünk ki tompa árnyalatokat, és kenjük be a tojásokat. Száradás után fröcsköljük pöttyösre a tojásokat hígított barna és festékkel.

Fonjunk koszorút az iszalagból vagy a vékony ágakból ( kb 25 cm ármérőjűt). Az iszalagról tépkedjük le a leveleket de kocsokat ne. a koszorúra elszórtan ragasszuk rá a tojásokat, a moha- vagy zuzmócsomókat és néhány tollat is. Az akasztót rafiaszlagból vagy spárgából készítsük.

 

Húsvéti ajándékok készítéseHúsvéti mécsestartó

Üres tojástartó dobozból és a sütés-főzésnél felhasznált tojások héjából készíthetünk húsvéti mécsestartót. A tojáshéjakat fessük meg a kívánt színnel (tojásfestéktől függően, ha szükséges, tegyük előtte meleg vízbe, hogy megfogja a festék). Egy papír tojástartó alsó részét fessük be színes fedőfestékkel. A festett tojáshéjakba tegyünk teamécsest (akár színeset is), és helyezzük be a tojástartóba. A gyerekek a tojástartót matricákkal, rajzokkal is díszíthetik. A mécseseket festett egész tojásokkal vegyesen is a tartóba tehetjük, sőt, óvatosan akár apró virágokat is ültethetünk a tojáshéjakba.

 

Húsvéti ajándékok készítéseMelírozott horgolt tojás

Hozzávalók:

– Melírozott hímzőcérna

– tojás /kifújt, hungarocell, vagy műanyag/

– 1,25-ös horgolótű

Láncszemekből zsinórt horgolunk. A tojást ezzel tekerjük körbe. Ragasztót kenünk a tojásra, pár sor nagyságig, rátekerjük, majd így tovább./pl. textilragasztó/ A tetejére láncszemből akasztót teszünk.

 

Húsvéti ajándékok készítéseHúsvéti ajtódísz

Magunk is könnyen készíthetünk felakasztható díszt ajtóra, ablakra. Nem szükséges különösebb kézügyesség sem hozzá, a dekorációs vagy virágboltokban minden hozzávalót megkaphatunk készen.

Szükséges anyagok:

– koszorúalap (20 cm-es átmérőjű)

– színes szalag (4 m hosszú)

– húsvéti díszek (tojás, nyuszi, csibe, pillangó, virág stb.)

Szükséges eszközök:

– olló

– tűzőgép

– gombostű vagy színes fejű rajzszeg

 

A koszorúalapra feltekerjük a szalagot úgy, hogy az egyes rétegek legalább félig fedjék egymást. Szorosan tekerjük, hogy jól illeszkedjen az alapra. A végén magából a szalagból készítsük el az akasztót. Tűzőgéppel rögzítsük a hátoldalán a koszorúhoz. Ezután már nincs is más dolgunk, mint hogy szépen elrendezve rögzítsük az alapra a húsvéthoz illő díszeket.