Húsvéti ételekA magyar és az európai keresztény hagyományban az egész húsvéti ünnepkör során kiemelt jelentőséget kapnak az ünnep egyes szakai alatt fogyasztott ételféleségek.

A hamvazószerdától Húsvét vasárnapjáig tartó 40 napos böjt már a 7. századtól szokás, sőt 1091-ben II. Orbán pápa még törvénybe is iktatta. A magyarországi katolikusok nem is oly rég sok helyen valóban be is tartották ezt a szigorú böjtöt, amelynek fegyelme csupán az elmúlt évszázadban lazult meg többek között a hivatalos enyhítések következtében, s a nagyhétre, illetve nagypéntekre korlátozódott az időtartama. A protestánsok csak a nagypénteki böjtöt tartották, de azt nagyon következetesen.

A régi időkben a böjti napokon csak kenyeret, sót és száraz növényi eledeleket volt szabad enni és csak egyszer ehettek napjában. A 19. század végén még voltak olyan paraszti közösségek, amelyek a halat nem számítva csak növényi táplálékot vettek magukhoz. Sok helyen böjt alatt még tejneműt sem fogyasztottak. Nem zsírral, hanem olajjal főztek, s előfordult, hogy a böjtös eledelek számára külön edényeket használtak.

A magyar népi konyhának tájegységenként különböző jellegzetes böjti ételeit ismerjük. Lássunk néhány példát a böjti étrendre.

Húsvéti ételekAszaltszilva-leves

A megmosott, gőzön megpuhított, magozott szilvát 3-4 darabra vágva vízben puhára főzzük, egy darabka fahéjat is teszünk a főzőlébe. Ha a szilva megfőtt, levét tejföllel behabarjuk, sóval, cukorral ízesítve fogyasztjuk. Ugyanígy készítjük aszalt meggyből és aszalt cseresznyéből is.

Húsvéti ételekCibere leves

Hozzávalók: 4-5 gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl, 1 dl tej, fél citrom, liszt.

Elkészítés: tegyél fel kb. 1,5 liter vizet főni, adj hozzá 4-5 gerezd apróra vágott, vagy zúzott fokhagymát, forrald fel, majd egy evőkanál liszttel elkevert tejjel és tejföllel habard be. Fél citrom levével ízesítsd savanykásra, majd – gyenge tűzön – melegítsd át. Tipp: Tálald pirított kenyérkockákkal!

Húsvéti ételekRántott tojásleves

Hozzávalók: személyenként 1 tojás + 1 tojás, 1 evőkanál liszt, kevés olaj, 1 teáskanálnyi köménymag, só, pár csepp ecet, pici pirospaprika.

Olajon megpirítom a lisztet, beleszórom a köményt, egy pici pirospaprikát is teszek bele, hogy színe legyen. Gyorsan felöntöm hideg vízzel, majd ha pótoltam a megfelelő mennyiségű vízzel, hagyom felforrni, megsózom és belekeverek egy egész tojást (ez a leves tojásadagja), aztán személyenként egy tojást óvatosan beleengedek, erre már vigyázok, hogy egészben maradjon. Ezt követően mindenki ízlése szerint fűszerezheti, ízesítheti: fekete borssal, babérlevéllel, ételízesítővel, pár csepp ecettel, stb.

Húsvéti ételekPaprikás lepény

A 40 napos böjt végeztével húsvét volt az első nap, amikor a hívek ismét húst vehettek magukhoz. Innen ered magyar húsvét elnevezés is.

Húsvéti ételszentelés

A húsvét ünnepének évszázadok óta egyik kiemelt mozzanata a jellegzetes húsvéti ételek megszentelése. A hívők a délelőtti misére gondosan előkészített, kendővel letakart kosárral mentek, húsvéti sonkát, bárányt, kalácsot, tojást, sőt még bort is vittek megszenteltetni a templomba. Ezek jellegzetes régi neve a kókonya, keleti eredetű néven pedig páska.A mise végeztével a pap megáldotta a csomagot, majd hazatérve az ünnepi asztalnál minden családtag kapott egy kis szeletet a templomot járt ételből. A húsvéti ételszentelést egyes vidékeken ételáldásnak nevezik.

Húsvét ünnepének fontos részét képezik az ilyenkor fogyasztott ételek, külön szimbolikával bírnak. Egyetlen ünnepi asztalról sem hiányozhatnak a hagyományos ételek: a kalács, sonka, bárány, tojás, stb.

 Húsvéti ételekKalács

Egy bögre cukros, langyos tejben megkelesztünk úgy 4-5 dkg friss élesztőt, majd fél kg liszthez adjuk és jól eldolgozzuk.

Majd fél órára meleg helyen, letakarva, dagadni hagyjuk. További 2 dl tejbe sót, cukrot és 2-3 tojássárgáját teszünk, majd a liszthez adván a felolvasztott 10 dkg vajat is, a tésztát hólyagossá dagasztjuk. Újabb 15 percig hagyjuk hogy álljon, majd a tálból kiborítva cipókat formálunk, és tetszés szerint formáljuk (fonjuk). Kikent formába tesszük majd addig kelesztjük, amíg eléri a forma tetejét. Tojássárgájával megkenve, előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük, majd a formában hagyjuk kihűlni.

 

Húsvéti ételekGöngyölt sonka


Tetszés szerinti apróra vágott vöröshagymát kevés olajban megpirítunk, majd benne megpárolunk kb. 35 dgk fűszerezett gombát. Felaprított zellerlevéllel, petrezselyemzölddel, friss mentalevéllel ízesítjük. Nyers, felvert tojást öntünk rá, és csak addig sütjük tovább, míg már nem folyik. Minden db sonkaszeletre egy kanálnyit helyezünk, összegöngyölve, fogpiszkálóval összetűzzük, és ezt akár zsemlemorzsában átforgatva ( a szokásos módon), bő olajban aranysárgára süthetjük.
Kenyérrel, különféle mártással vagy krumplisalátával  tálaljuk.

 

Húsvéti ételekSonkával töltött tojás


A tojásokat keményre főzzük, majd megtisztítjuk és a sárgáját kiemeljük. Ezt majd a töltelékhez adjuk. Ledarálunk egy adott mennyiségű főtt sonkát (a tojások számához viszonyítva), petrezselyemzölddel, mustárral, sóval, borssal ízesítjük, hozzáadjuk az összezúzott sárgáját és alaposan eldolgozzuk. Ezzel megtöltjük a félbevágott tojásokat, és vagy úgy, vagy összeragasztva, kenyérrel tálaljuk.

Húsvéti ételekPárolt bárány csülök

Hozzávalók:

4 báránycsülök, 1 fokhagymagerezd, 1 szál metélő zeller, 8 paradicsom, 2 ek. olívaolaj, 1 szál kakukkfű, só, bors, 2 ek. paradicsompüré, kb 500 ml. húsleves (erőleves kockából készített alaplé is jó)

Mossuk le hideg vízzel a húst, és törölgessük meg. Tisztítsuk meg a fokhagymát, és vagdaljuk apróra. Tisztítsuk meg a zellert, mossuk le, húzzuk le a külsejéről a kemény szálakat, majd vágjuk a szárakat kis darabokra. Vágjuk be kereszt alakban a paradicsomot, forrázzuk le, öntsük le hideg vízzel, húzzuk le a héját. Magozzuk ki, és vágjuk kockákra. Forrósítsuk fel az olajat, pirítsuk meg benne nagy lángon a húst, tegyük bele a fokhagymát és a kakukkfüvet, ízesítsük sóval, fűszerezzük borssal. Keverjük bele a zellert és a paradicsom pürét, majd öntsük fel annyi levessel, hogy félig ellepje a húst. Fedjük le a húst, tegyük a 200 fokos sütőbe, és pároljuk 1,5 órát. Mielőtt elkészülne, tegyük bele a paradicsomot, és ízesítsük újra.Rizzsel vagy rizottóval tálaljuk.

Húsvéti ételekZöldfűszeres sajtsaláta

12 dkg trappista sajt, 12 dkg füstölt karaván sajt, 12 dkg ementáli sajt, 45 dkg jonatán alma, 1 csokor zöldhagyma, só, őrölt bors, 2 szál friss rozmaring, 1 csokor petrezselyem zöld, 1 ek. dijoni mustár, 3 dl majonéz, friss péksütemény