Lezajlott az idei Országos kompetenciamérésOrszágos kompetencia- mérést végeztek az általános és középiskolákban május 26-án, szerdán, melynek keretében negyedik, hatodik, nyolcadik és tízedik osztályos tanulók szövegértését és matematikai képességeit vizsgálták.

A felmérést 2001 ősze óta évente rendezik meg, az idei mérés eredményét pedig jövő tavasszal kapják meg az oktatási intézmények – olvasható a delmagyar.hu-n.

 

A negyedik, hatodik, nyolcadik és tízedik évfolyamos diákok szövegértését és matematikai képességeit mérték a tegnapi négyórás feladatsor, az úgynevezett országos kompetenciavizsgálat során az összes általános és középiskolában. Az előbbieken kívül a dolgozat része volt egy, a diákok családi hátterét felmérő kérdőív is, melynek eredményeit az értékelésnél is figyelembe veszik, hiszen ebből derül ki, mekkora szerepet játszik az iskola a diák tanulmányi eredményében.
A negyedik évfolyamos alapkészség-mérés tesztfüzeteit a Képességfejlesztési Kutatóközpont, a hatodik, nyolcadik és tízedik évfolyamos tesztfüzeteket pedig az Oktatási Hivatal Közoktatási Mérési Értékelési Osztálya állította össze. A felmérést, melyet idén nyolcadik alkalommal végeztek, már 2001 ősze óta évente kitöltik, ahol pedig három egymást követő vizsgálat alapján rossz a tanulók teljesítménye, ott intézkedési tervet kell kidolgozni.
Legutóbb 2009 májusában végeztek kompetenciamérést. A mostani eredménye jövőre, 2011. február 11-e körül lesz elérhető az iskolák számára.

Forrás: delmagyar.hu, kompetenciameres.hu
(www.edupress.hu)