Szombaton, július 3.-án hivatalosan is kezdetét vette Varsóban, az immáron nyolcadik alkalommal megrendezett Imagine Cup szoftverfejlesztő verseny 2010-es döntője, ahol a világ legjobbjai találkozhatnak egy végső megmérettetésre és talán örök barátságok megkötésére…

 

Ezerből egy

2003-ban rendezte meg először a Microsoft az Imagine Cup-ot – akkor még csak egyetlen kategóriában –  ami mára már igen szerteágazóvá terebélyesedett.

Míg az első, barcelónai találkozón 25 ország alig 1000 diákjából kerültek csapatok a döntőbe, az idei versenyen már több mint 120 ország 300,000 diák alkotta csapatokból választódott ki országos és regionális válogatókon az a 400, 25 év alatti fiatal, aki 69 országot képvisel a varsói viágdöbtőn.

Felhőkarcolónyi lendület

Fekete kendős arab diáklányok, fehér és barna bőrű fiatalok zsivalyától hangos a lengyel főváros szívében található Novotel szálló, melynek majd mind a 31 emeletét lefoglalják az Imagine Cup döntőjére érkező innovatív diákversenyzők, kísérőik, a nemzetközi sajtó munkatársai, és a Microsoft rendezőségének népes csapata.

Megnyitó csoportképpel

Az elefántcsont-parti és a sri-lankai csapat tagjai még a nyitó ceremónia kezdetekor is valahol útközben vesztegeltek, miközben a többiek egy-két csoprtkép és videófelvétel erejéig a Kultúra Palotája előtt pózolhattak.

A megnyitó díszvendége volt Waldemar Pawlak lengyel miniszterelnök helyettes, gazdasági miniszter, aki szívügyének tekinti az IT alapú fejlesztéseket, mert – mint mondta – az informatikai beruházások és a korszerű informatikai technológia a gazdaság hajtómotorját képezik.

Itt mindenki nyertes…

Ezt már Jon Perera mondta köszöntő beszédében, aki a Microsoft oktatási ágazatának igazgatója, és az Imagine Cup rendezvény gazdája.

Kiemelte, hogy valójában ezen a versenyen mindenki nyertes, hiszen az itt bemutatott projektek mind életképesek, sőt, nem egy közülük már ténylegesen, élesben működik is, és – a verseny alapcéljának megfelelően – a szűkebb vagy tágabb közösséget szolgálja.

 

Tradíció és újítás – világzene lengyel módra

A nyitó ünnepséget a hazai ZakoPower együttes látványos képi elemekkel kísért koncertje zárta, amely jól illeszkedett az Image Cup szellemiségéhez, hiszen a lengyel népi zenét és hangszereket ötvözte mai rockzenei hangszerekkel, és a népi ruhába öltözött énekesnők mellett, – a vokál tagjaként – egy valódi fekete szépséget is láthattak-hallhattak a rendezvény résztvevői.

Képzeld el…

A versenyek több helyszínen és közel tucatnyi kategóriában holnap kezdődnek, azonban az Imagine Cup alapgondolata mégis összeköti őket:

„Képzeld el,, hogy a technológiával segíteni lehet a világ legégetőbb problémáin…”

Az egy hetes verseny során a zsűri, sőt az egész világ megtudhatja majd, hogyan léptek túl a csapatok a képzeleten és váltották teremtő álmaikat kézzelfogható valóságra…

Folytatjuk…

forrás: iot.hu