Az állatok világnapját 1931 óta ünnepelik minden esztendőben Szent Ferenc emléknapján, október 4-én. Ez a nap Assisi Szent Ferencnek, az állatok védőszentjének halála napja.

A rendalapító Assisi Szent Ferenc a legenda szerint nemcsak értette az állatok nyelvét, hanem beszélgetett is velük, s már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen.

A világnapon ma már nem csak a vadon élő, hanem minden állat védelmére felhívják a figyelmet. A haszonelvűségnek sok állat esik áldozatul és a kedvtelési állattartás pedig nem mindig alapul a felelősségen. Magyarországon például évente több százezer „kedvenc” állat válik kóborrá.

Ha minden nap október negyedike lenne, sokkal többet foglalkoznának az állatokkal, sokkal több figyelmet fordítanának az ember legjobb barátjára, s talán nem kellene annyi ártatlan életet kioltani, vagy nyomorúságos körülmények között tartani. Nemcsak az állatok világnapján, de a hétköznapokban sem szabadna elfeledkeznünk a bennünket körülvevő természetről, élőlényekről. Akkor kedvenceink is azt hihetnék, hogy minden nap születésnapjuk van

A budapesti Tropicarium az Állatok Világnapja alkalmából minden évben izgalmas programokkal várja az állatbarát gyerekeket és szüleiket. A nagy rendezvényteremben különféle előadások illetve filmvetítések várják a gyerekeket, míg a folyosókon ügyességi játékokban lehet bizonyítani, majd a kézműves foglalkozásokon is ki lehet próbálni pár dolgot. Lesz állatsimogató és etetés is.

Felvonulásra invitálja az érdeklődőket a Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség szombaton az Állatok Világnapja alkalmából Budapesten

Oldal nyomtatása Szövegméret növelése Szövegméret csökkentése Oldal továbbküldése

Az érdeklődők 10 órakor gyülekeznek az V. kerületben, a Bazilika melletti parkolóban. A felvonulás a szokásos útvonalon tart a Hősök teréig az Andrássy úton végig haladva. Az eseményre – amelyet rossz idő esetén is megtartanak – mindenféle kötőféken, pórázon vezethető állatot lehet hozni – közölte a szervező az MTI-vel. A felvonuláson résztvevő gyerekek szabadjegyet kaphatnak az Állatkertbe.

A rendezvény állandó résztvevői az Állatkert állatai, a pónifogat, Snufi, a fehér szamár és Carlos, az alpakka. A felvonulók leginkább kutyákat hoznak, de 10 éve részt vesz a rendezvényen egy vörös kandúr is gazdájával. Megjelennek a budapesti állatvédő szervezetek is mentett kutyáikkal, a vakvezető kutyások és a fajtamentők. Tavaly a közönség találkozhatott több vadászgörénnyel, gazdája nyakában felvonuló kígyókkal, kalickában madarakkal, egy kislány befőttes üvegben teknőcöt, másikuk aranyhalat hozott. A szervezők minden évben meghívják a város környékén működő lovas klubokat és iskolákat, valamint a Budakeszi Vadaspark képviselőit, akik rendszerint ökrös fogattal vesznek részt. A felvonuláson nagy létszámban jelennek meg iskolások is.