A magyar festészet napját  2002 óta rendezik meg. Az évek folyamán országos, sőt határon túlra nyúló, többnapos rendezvénnyé nőtte ki magát a kezdeményezés. Október 18-a egyben Szent Lukács, a festők patrónusának ünnepnapja.

„Én képeket akarok látni a falakon, hogy újra kinyissák elém a világot…” – írta Babits „Örökkék ég a felhők mögött” című versében.
Örökkék… Ismerjük ezt a színt? Ismerjük a színskála valamennyi színének hasonló mélységű tartalmát? Tudjuk-e, hogy a színritmusoknak és gesztusoknak milyen hangulatteremtő ereje van? Egész nemzedékek, társadalmi rétegek életéből maradt ki a festészet értékeinek élményszerű elsajátítása, miáltal világuk nem képes kinyílni – a szó babitsi értelmében.   A programok október 11-étől október 18-ig tartanak. Ez idő alatt országosan számos program és kiállítás várja a festészet iránt érdeklődőket, amiken ráadásul belépti díj nélkül vehetnek részt a látogatók.A rendezvénysorozat egyik kiemelt helyszíne a Magyar Nemzeti Galéria (MNG), ahol Doyenek IX.  címmel nyílik kiállítás október 14-én. Az MNG mellett mindenképpen említést érdemel a Jászi Galéria Cirkusz című tárlata, ahol egy egészen egyedülálló merítést kaphatunk a 20. századi magyar művészek cirkusz tematikájú képeiből, többek között olyan művészek munkáin keresztül mint Aba-Novák Vilmos, Kondor Béla, Szabó Vladimir vagy Victor Vasarely.   A programhoz többvidéki helyszín is csatlakozott, így a szegedi REÖK is, ahol a tizennégy év működő Élesdi Művésztelep művészeinek munkáiból rendeznek tárlatot és természetesen nem maradhatott ki Pécs, ahol Festők szabadon címmel rendeznek szabadtéri tárlatot.
A IX. Magyar Festészet Napja továbbra is a hazai kortárs festészet legnagyobb ünnepe. A tavaly zajos sikernek örvendő utcatárlat ez évben október 20-tól, a kulturális főváros címhez is csatlakozva, 30 képre bővített anyaggal, Pécsett nyitja meg „kapuit”.   A már hagyománnyá vált utcatárlat, Doyenek kiállítás, a csíki festők, a miniatűrök és más, közkedvelt és várt események mellett az idén számos újdonsággal is találkozhat, aki október 11. és 18. között ellátogat a fesztivál rendezvényeire.   Bár a tárlatok s a hozzájuk csatlakozó események mindegyikét nehéz felsorolni – az érdeklődők részletesen megtekinthetik a www.festeszetnapja.hu oldalon –, néhány tárlatot, eseményt érdemes külön is kiemelni. Figyelemreméltó a 11-én délután nyíló, csíki és háromszéki festők műveiből válogatott kiállítás a Magyar Alkotók Házában, ahol sok alkotó először mutatkozik be képeivel a budapesti közönségnek. 12-én, kedden délután a Csók István galériában az 57. Vásárhelyi őszi tárlat díjazottjainak nyílik kiállítása. Újra nyitja kapuit 13-án a népszerű Miniképek kiállítás a Mednyánszky Galériában. Ugyan azon a napon nyílik a József Attila művelődési Központban Szurcsik János és Ridovics László kiállítása. Szintén 13-án, a képes házban Egy sziget képei címmel a Hvar szigeti alkotóházban vendégeskedett magyar művészek képeiből készült tárlat látható.