Gödöllőn jubilál a Felsőoktatási Média KonferenciaNem csak a soros elnökséghez kapcsolódó szabadegyetemi előadásaival kapcsolódik be az Európai Unió Tanácsának hazai programsorozatába a gödöllői Szent István Egyetem (SZIE), a felsőoktatási intézményben mutatkozik be ugyanis a Fiatal Európa Szerkesztőség is, melynek húsz tagja folyamatosan tudósít az eseményekről.

A hallgatókból összeállt csapat a Felsőoktatási Média Konferencia vendége lesz, mely rajtuk kívül több mint száz egyetem, főiskola szerkesztőségét látja vendégül az egyetemen, március 31-én és április 1-én.

 

Az uniós soros elnökség programjainak is helyszínéül szolgáló Gödöllőn várja az egyetemista és főiskolás médiamunkásokat a Felsőoktatási Média Konferencia március 31-én és április 1-én., a Szent István Egyetemen. A Magyar Sajtó Napja alkalmából megrendezendő immár tízedik média konferencia nemcsak helyszínében, de programjaiban is igazodik a soros elnökséghez, kiegészítve a színes programok sorát.

A Magyar Egyetemi és Főiskolai Sajtó Egyesület (MESE) idén jubileumi alkalommal rendezi meg a konferenciát, amely tízedik születésnapját ünnepli. A konferencia házigazdájaként Solti László, a SZIE rektora elmondta: „Külön öröm számomra, hogy már második alkalommal adhatunk helyszínt az egyetemi véleményformáló sajtómunkások éves találkozójának a Szent István Egyetem gödöllői kampuszán. Intézményünk szellemisége tradíciókra épül, ugyanakkor mindig lépést tart a jelenkor elvárásaival, történéseivel. Így jelen konferencia témájában is kapcsolódunk a soros EU elnökség programjaihoz, üzeneteihez. Örömmel várjuk a soros elnökségről tudósító, hallgatókból álló Fiatal Európa Szerkesztőség bemutatkozását is, csakúgy mind a szakmai programokat és az ünnepélyes díjátadót.” A szervezők több mint száz érdeklődőt, sajtómunkást várnak az eseményre az ország felsőoktatási intézményeiben működő hallgatói lapok és periodikák képviseletében.

A konferencia a magyar soros elnökség helyszínén, és az ahhoz igazodó programokkal várja a látogatóit: Gémesi György Gödöllő polgármestere például az Európai Unió Tanácsának Magyar Elnöksége Gödöllőn címmel tart előadást. A hallgatóknak a konferencia első napján a Nemzetei Fejlesztési Minisztérium képviselője számol be a Digitális Megújulás Programról, a kormany.hu-ról pedig Németh Balázs, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium projektvezetője ejt szót. Nagy Anna kormányszóvivő és Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár Célpontban a fiatalok – interaktív kommunikációs tréning címmel tart előadást.

Referál továbbá Bajnai Zsolt, a Minőségi Újságírásért Alapítvány titkára, aki a rendszerváltás utáni sajtótörténetről számol be, de bemutatkozik a soros elnökségről tudósító, hallgatókból álló Fiatal Európa Szerkesztősége is. Érdekes, az új médiatörvényt górcső alá vevő kerekasztal-beszélgetést hallgatnak meg az egyetemisták közvetlenül azelőtt, hogy átvennék a szerepet: a konferencián ugyanis a hagyományoknak megfelelően a hallgatói lapok, portálok, TV-k és rádiók is bemutatkozhatnak.

A MESE által minden évben meghirdetett Év Írása, az Év Fotója, a Pro Sperare, a Pál Imre-emlékdíj, a Hallgatói Sajtóért Díj és az Év Campus Honlapja díjátadóit szintén a konferencia első napján, március 31-én tartják, amikor a zsűri kihirdeti a kategóriák győzteseinek nevét.

Az első nap szakmai programjait követően a második napon az uniós soros elnökség alkalmából a Grassalkovich Kastélyba, vagy az EU soros elnökség sajtóközpontjába, a Művészetek Házába látogathatnak el az ifjú újságírók.

A Felsőoktatási Média Konferencia szakmai partnere a Sajtófesztivál 2011, a Magyar Reklámszövetség, a Magyar Lapkiadók Egyesülete, és a Magyar Marketing Szövetség.