Négy évszakos barátfüle Vásárhelyen – a turisztikai verseny nyertesei átszínezték Hódmezővásárhely arculatátTöbb mint száz középiskolás diák álmodta meg elképzeléseit egy élhető, vonzó városkép kialakítására a Hódmezővásárhely turisztikai célpontjainak népszerűsítésére kiírt kreatív versenyen. A 21 nevező csapat közül csak 9 kerülhetett a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF) és Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város önkormányzata által kiírt verseny döntőjébe.

A középiskolák körében meghirdetett versenyt a GasztrOkosok fantázia névre keresztelt csapat nyerte, akik nem csak megnyerő előadás módjukkal, de túrós lepénnyel és barátfülével is elkápráztatták a zsűrit. A nyertes csapat két tagja a verseny nyereményeként ösztöndíjjal tanulhat majd tovább a BKF hódmezővásárhelyi tagozatán.

 

A GasztrOkosok csapat a HISZK Corvin Mátyás Tagintézmény négyfős különítménye kiemelkedő prezentációt adott elő március 29-én a BKF-en neves szakmai zsűri előtt. A nyertes GasztrOkosok évszakonként eltérő részletes és látványos programtervet készítettek a városnak, amelyben a gasztronómiának és a hagyományőrzésnek szántak főszerepet. A tavasz a természet, a nyár a víz, az ősz a művészetek, a tél pedig a kézművesség évszaka lenne a tervezet szerint, amelyben a pénzügyi háttérre is kitértek a diákok. A csapat weblapot tervezett a városnak, új „Vásárhely visszavár!” mottó alá építették fel a „négy évszak kártya” névre keresztelt kedvezmény programot, valamint a döntőn különleges túrós lepénnyel és barátfülével kedveskedtek a zsűrinek. A csapat felkészítő tanára Dr. Hajdú Imre elmondta, több hónapos felkészülés előzte meg a versenyt. „Tanítás után, a szabadidejükben gyűltek össze a gyerekek az informatika teremben. Ötleteltünk, javítgattuk az elképzelt tervet. Engem a diákok kerestek meg, hogy van egy lehetőség, ami a továbbtanulási terveikkel egybe vág és szeretnék, ha segítenék. A győzelemtől határtalanul boldogok lettek. Egyikük Kereskedelem és Marketing szakon, másikuk pedig Vendéglátás és Idegenforgalom szakirányon tervez továbbtanulni a BKF most induló hódmezővásárhelyi tagozatán.”

A döntőt vezető dr. Papp-Váry Árpád a Turisztikai és Gazdasági Kar Dékánja elmondta, hogy a zsűri előzetesen elemezte a pályázatok turistavonzó képességét, az ötletek kreatív színvonalát és illeszkedését a város stratégiai és jövőképébe, a pénzügyi és gyakorlati megvalósíthatóságot, de a döntő során különös súllyal értékelték az előadásmódot, a kommunikációs elemeket. „21 csapat előzetesen beadott, hosszabb terjedelmű írásos anyagát értékeltük. Az első három helyezett csapat értékes könyvcsomagokat nyert, valamint egy hosszú hétvégét egy helyi négycsillagos szállodában turisztikai programmal. A nyertes csapat fél éves 50.000 Ft-os ösztöndíjat nyert a város felajánlásából, ami később tovább pályázható. A tehetséges fiatalokat támogatni szeretnénk.”

Balázs József Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatának oktatási csoportvezetője elárulta, hogy a versenynek igazi tétje volt. „A prezentációk anyagait a város áttekintésére bekéri a főiskolától és a legjobb, legkreatívabb ötleteket akár az alkotók segítségével megvalósítanánk.”