Felére csökkentené az egyetemek számát a kormány?A jelenlegi 29 állami fenntartású egyetem és főiskola helyett mindössze 16 maradna, de több felsőoktatási intézmény támogatásából is kivonulna az állam aszerint a koncepció szerint, amiről már az egyetemi vezetőkkel is egyeztetett Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár – írja az origo.hu.

Az egyetemi-főiskolai struktúra átalakítása a dokumentum szerint a Széll Kálmán Terv miatt szükséges, mivel az 88 milliárd forintot vonna ki a felsőoktatásból. Közleményében viszont az államtitkárság cáfolta a felsőoktatás hasonló átalakításáról szóló híreket. Jelezték: a kormány május végén tárgyalja a felsőoktatási koncepciót.

Mindössze 16 állami fenntartású felsőoktatási intézményt működtetne a jövőben a kormány, így 12 egyetemet és négy főiskolát – derült ki a portál birtokába jutott, az átdolgozott felsőoktatási koncepcióhoz készült dokumentumból. A koncepció az átalakítást azzal magyarázza, hogy a márciusban bemutatott reformcsomag három év alatt 88 milliárd forintot vonna ki a felsőoktatásból. Ezt egyéb intézkedések mellett az állami fenntartású intézmények számának csökkentésével érné el a kormány.
Amint arról a hírportál beszámolt: Hoffmann Rózsa a múlt héten egyeztetésre hívta annak a 12 egyetemnek a rektorát, amelyek a koncepció szerint megmaradnának. A találkozón a Nyugat-magyarországi Egyetem, a Pannon Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a Semmelweis Egyetem, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a gödöllői Szent István Egyetem (SZIE) vezetője vett részt. A portál információi szerint nem volt a meghívottak között a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE).
A tervek szerint a tíz mostani állami főiskolából négy maradhatna: a tanár- és tanítóképzés centrumává váló Egri és a Nyíregyházi, valamint a Budapesti Gazdasági Főiskola és egy egyelőre meg nem határozott központú kelet-magyarországi intézmény. A megmaradó intézmények listáján nem szereplő egyetemek illetve főiskolák karainak egy része beolvadna a megmaradók valamelyikébe. A BCE karait például az ELTE, a SZIE és a BME venné át a terv szerint. Az egyetemek vezetőivel szóban ismertetett elképzelés szerint a fent felsorolt 10 egyetemen kívül csak a 2012-től elindítani tervezett Nemzeti Közszolgálati Egyetem, valamint az öt jelenlegi, művészeti képzést nyújtó intézmény – a Képző, az Ipar-, a Zene- illetve a Színművészeti Egyetem valamint a Táncművészeti Főiskola – összevonásából megalakuló, egységes művészeti egyetem működne állami finanszírozással. Emellett a koncepcióban a szakonkénti felvételi keretszámok frissítésén és munkaerő-piaci szempontokat figyelembe vevő ésszerűsítésén túl felvetődött például, hogy a jelenleginél kevesebb intézményben képezzenek például jogászokat, de ugyanígy kordában szeretnék tartani az agrár-, a kommunikációs és a közgazdászképzéseket is.
Alaptalannak nevezte közleményében a felsőoktatás átalakításával kapcsolatos híreket az oktatásért felelős államtitkárság. Elismerték, hogy február 4-én egyetértés alakult ki a kormány, a diákszervezetek és a felsőoktatási intézmények képviselői között a felsőoktatási törvényt előkészítő dokumnetumról. Ugyanakkor hangsúlyozták: a felsőoktatási koncepciót csak május végén tárgyalja a kormány.
(Forrás: origo.hu)
(www.edupress.hu)