Mai világunkban a sikeres életünkhöz, elégedettségünkhöz, boldogságunkhoz, és nem utolsósorban anyagi jólétünkhöz vezető egyetlen út a szellemi tőkénk megfelelő kamatoztatása, a hasznosítható tudás megszerzése, és a folyamatos tanulás.

A képzetlenség, tanulatlanság, az önfejlesztés hiánya nehéz anyagi körülmények közé, kilátástalan helyzetbe taszít bennünket: a folyamatos tanulás, divatos kifejezéssel a „Life-Long Learning”, akár felnőtt fejjel ,ha szükséges új szakmák elsajátítása, hogy munkaerő-piaci esélyeinket növeljük, megélhetésünket biztosítsuk, helyzetbe hoz bennünket és kijelenthetjük, hogy az egyetlen helyes út az anyagi boldoguláshoz.

 

Egy átlagos hétköznap az osztálytermünkben.

A mai világban felértékelődött a szakmunka, rengeteg a használhatlan, megélhetést nem biztosító diploma, és az is előfordul, hogy életpályánk során többször kell új szakmát választanunk, hogy boldogulni tudjunk, vagy éppen a meglévő területen kell továbbképeznünk magunkat ahhoz, hogy jól élhessünk és anyagi biztonságban legyünk. A munka, család melletti tanulás nem könnyű a felnőttek számára, azonban sok esetben le kell győznünk lustaságunkat és félelmeinket, és bizony „újra be kell ülnünk az iskolapadba”, hogy gyakorlat-orientált szakképzéseken elsajátíthassuk a megélhetésünkhöz és elhelyezkedésünkhöz szükséges ismereteket. Szerencsére a felnőttképzés ma már Magyarországon rugalmasan alkalmazkodik az igényeinkhez, hétvégi, egy éves vagy még annál is rövidebb időtartamú, kifejezetten gyakorlat-orientált és kevés otthoni tanulással is elsajátítható, profi tanfolyamok biztosítják számunkra, hogy ne legyen kibúvónk a megfelelő szaktudás megszerzése alól.

Nyugodt, oxigéndús környezetben lehet a legjobban tanulni.

Ezeken a képzéseken a kevésbé hatékony hosszú, száraz írott anyagok helyett video-és hanganyagok, otthon is letölthető prenzentációk, könnyen emészthető kisfilmek, vagy éppen mp3 lejátszóban vagy autórádióban is használható izgalmas előadások teszik tanulhatóvá és érthetővé az anyagot, az internet aktív közreműködésével és lehetőségeinek maximális kihasználásával. A konktaktórákon pedig az aktív, kérdés-válasz jellegű közreműködéssel repül az idő, és könnyed a tanulás, sok-sok gyakorlattal, amikor a tanuló minden érzékszerve bevonásra kerül a képzésbe, nem csak monoton beszédeket hallgat, hanem kézbe veszi, megfogja a munkadarabot, dolgozik vele, feladatokat kap, gondolkodik és önállóan, de tanári segítséggel oldja meg a felmerült problémákat, hiszen „Amit hallok, azt elfelejtem, amit olvasok, azt megjegyzem, amit csinálok: azt tudom”. A szakképzési piacon mindenképpen olyan szakmát érdemes választani, amelynek pénzben mérhető azonnali megtérülése van, hiszen sokszor elcsépelt közmondásnak hangzik, de annál inkább igaz, hogy „a tanulás a legjobb befektetés”. Persze az a tanulás, amelyet aztán hasznosítani is tudunk és akarunk az életünkben, lefordítva közérthető nyelvre, amilyen szakmában dolgozni is akarunk. Bármilyen tanfolyamot végezzünk is el, biztosak lehetünk benne, hogy munkánk során 1-2 hónap alatt már a teljes tanfolyamdíj, mint befektetés megtérül számunkra, de sok esetben már a képzés időtartama alatt kapunk olyan gyakornoki állást vagy gyakorlati lehetőséget, amely kapcsán a bizonyítvány megszerzése pillanatáig is nullára tudunk kijönni.

Tipikusan ilyen szakmák például a CNC-forgácsoló, a PC és GSM szervizes, a PLC-programozó, az informatikai rendszergazda, hálózattelepítő, melyeket Miskolcon, a Drégelyvár Oktatási Központ szervezésében (www.vallalkozosuli.hu) egy éves hétvégi képzéseken el lehet sajátítani. Aki pedig jól jövedelmező vállalkozás indításában gondolkodik, annak ajánlani tudjuk kevés befektetést igénylő, de akár havi 3-400.000 forintos kereseti lehetőséggel is kecsegtető, rendkívül népszerű kozmetikus és gyógymasszőr államilag elismert tanfolyamainkat, melyekhez életszagú gyakorlati helyet is biztosítunk, anyagokkal együtt. Rendkívül népszerű és keresett hiányszakma az Észak-Magyarországi régióban a logisztikai ügyintéző tanfolyamunk is, mellyel szintén könnyedén és gyorsan biztosított az elhelyezkedés és a könnyű megélhetés, ezeket a képzéseinket Gödöllő, Hatvan és Budapest térségében is folyamatosan indítjuk. A logisztikai ügyintéző nem keverendő össze semmiképpen a raktárossal – ez egy irodai munka, ahol a fuvarszervezés, a raktározás bonyolítása, az import-export ügyintézés és hasonló témakörök tartoznak a napi feladataink közé. A logisztikai ügyintézők népszerű továbbképzési lehetősége még a nemzetközi szállítmányozási ügyintéző OKJ-s képzés, melynek segítségével felsőszintű végzettség szerezhető ezen a roppant felkapott szakterületen.

Akár itt is tanulhatsz.

Szívből kívánom, hogy találd meg Te is az utat életed jobbá tételéhez, anyagi helyzeted javításához, ne félj a fejlődéstől és haladj előre a korral! Tégy egy lépést előre a jövődért most: ne feledd, ha Te nem teszed meg, senki nem fogja helyetted! Válassz egy érdekes szakmát, amiben szívesen dolgoznál, és tedd sikeressé az életed! Meglátod, egy év múlva büszkén köszönheted meg magadnak a jó döntésed. Keress bennünket bátran, ha bármiben segíthetünk Neked!

 

Virág Gergő
oktatásvezető Drégelyvár
Oktatási Központ