Már megvan a világrekord! Több mint 1000 km-t tett meg a magyar család állva evezve a Dunán!Esőben és napsütésben is jókedvűen a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig. Budapestre érkezett a Hasulyó család, a távnak több mint a fele hátravan. Nem kis vállalkozásra szánta el magát egy magyar család, hiszen 2800 kilométer hosszan és 40 napon keresztül szelik át hosszában Dunát, egy itthon még kevésbé ismert sporteszköz, a SUP (stand up paddle) segítségével.

Tegnap Hasulyó Tibor, Dani, Brunó, Csilla, Tomi, és a két labrador Bilbo és Eton Budapestre érkezett. Még nincsenek túl teljesen a táv felén, eddig körülbelül 1000 km-t tettek meg, és nagyjából még 1600 km van vissza a tervezett útból. Az állva evezés világrekordját már így is megdöntötték, de tartják magukat eredeti tervükhöz. Úgy kalkulálnak, szeptember közepére jutnak majd el a Duna fekete-tengeri torkolatához.

 

Augusztus elsején indultak útnak a buddhizmus egyik legnagyobb tanítója, Láma Ole áldásával, azóta pedig már több száz kilométert tettek meg, orkán erejű szelet, órákig szakadó esőt, de ugyanakkor szikrázóan ragyogó napokat hagytak maguk mögött a Hasulyó család férfitagjai. Édesanyjuk Csilla minden nap rendíthetetlenül követi őket motorcsónakkal és ellátja a fiúkat élelemmel, itallal, vagy csak néhány bátorító anyai szóval, éppen amire szükségük van. Ez alól csak az első 3 nap volt kivétel, mert a Duna legfelső szakasza ugyanis természetvédelmi terület, és a folyónak ezen a részén egyáltalán nem lehet motoros járművel közlekedni. Így a fiúk akkor teljesen magukra voltak utalva, a deszkák hátuljára elhelyezett dobozból tudtak némi eleséghez jutni. Tomi, a csapat videófelelőse kitartóan készíti a napi összefoglaló kisfilmeket, miközben a család „házát”, a lakóautót és az azt húzó terepjárót is ő költözteti egyik helyről a másikra. Aki követi őket a www.dunaracing.com facebook oldalán, láthatja, hogy a család kitartóan, minden körülmények között igyekszik teljesíteni a napi kitűzött 6-8 órás evezést, ami alatt 60-65 kilométert tesznek meg. A Dunát a fiúk bizonyos szakaszokon folyó helyett állóhoz hasonlítják, annyira lassú a sodrása, volt már azonban olyan szakasz, melyen 20 km-t mindössze 1 óra 35 perc alatt tettek meg. Nagy örömükre szurkolótáboruk is akad szép számmal, Regensburgnál például hatalmas ováció fogadta őket a hidakról, bíznak benne, hogy a Duna budapesti szakasza után is csatlakoznak hozzájuk kísérő evezősök.

A lakóautót természetesen belakták már a „Team Positivo”-nak hívó csapat tagjai. A napokat kutyasétáltatással kezdik, ezután szállnak vízre a fiúk. Az első néhány száz kilométeres szakaszon nagyon sűrűn kellett zsilipelni, ez némileg megnehezítette dolgukat, de kárpótolta őket a nehézségekért a Duna gyönyörű tiszta vízű szakasza, ahol a folyóból még inni is lehetett. A kihívással kapcsolatban a családfő Tibor a következőt mondja: „Pozitívan állunk minden kihíváshoz és megtaláljuk mindenben azt, ami a napunkat színesebbé és csodásabbá teszi. Lehet ez akár egy olyan nap, amikor végre 11 nap esőzés után kisüt a nap, vagy éppen egy kedves gesztus az egyik ausztriai yacht klubban, ahol ingyen köthettek ki a fiúk. Bolondozásra pedig mindig szánunk időt, reméljük ez a videóinkon is átjön.”

A fiúknak persze nem elég, hogy világrekordot hajtanak végre, minden egyes nap azon mesterkednek, hogy az előző napi rekordjukat megdöntsék és minél rövidebb idő alatt teljesítsék a kiszabott távot. Drukkoljunk együtt a Hasulyó családnak és küldjünk minél több „positivo” energiát!

 

Bővebb információk:

http://dunaracing.com/?lang=hu

http://www.facebook.com/pages/dunaracingcom/137794096303415

http://twitter.com/#!/teampositivo