10. Kortárs Drámafesztivál Budapest2011. november 26 – december 3.

Tizedik, jubileumi

November 26. és december 3. között ismét Kortárs Drámafesztivál Budapest. Immár ez lesz a tizedik. A jubileumi fesztivál rendezvénysorozatát idén a dokumentarista dráma és színház téma köré szervezik.

Ez alkalomból hazai és külföldi – orosz és román – dokuszínházi előadásokat mutatnak be, valamint nemzetközi konferenciát is szerveznek a témában számos ismert, hazai és külföldi előadó részvételével. Emellett a fesztivál hagyományos magyar és nemzetközi színházi programja három új magyar bemutató premier előadásával bővül.

 

Nemzetközi program

A Kortárs Drámafesztivál Budapest ezentúl külföldi kortárs darabok magyar színpadokon történő bemutatását is támogatni szeretné. Ennek jegyében strukturálta át nemzetközi programját. Idén már nem csak külföldi vendégjátékok, de, az orosz és a román vendégjáték mellett egy fiatal lengyel drámaírónő művének magyarországi premierje is szerepel a fesztivál műsorán.

A nemzetközi programban a híres orosz Teatr.doc Egy óra tizennyolc (perc) című dokumentarista színházi előadása látható a Trafóban. Az előadást idén Arany Maszk díjra jelölték, és poznani, helsinkii, szentpétervári szereplése után most itt szerepel először Magyarországon.

Az előadás rendezője, Mihail Ugarov egyben az első orosz dokumentarista színház megalapítója is. A Teatr.doc-ot 2000-ben hozta létre feleségével, Jelena Greminával.

A nemzetközi program másik dokumentarista színházi előadása a Romániából meghívott Alina Şerban Felelősségem tudatában kijelentem című előadás, David Schwartz rendezése. A MU Színházban látható.

A fiatal rendező munkáiban főként társadalmi és politikai kérdésekkel foglalkozik. Létrehozott többek között egy audio- és videoarchívumot a romániai rendszerváltás eseményeiről, valamint dokumentálta a romániai, Zsil-völgyi, elszegényedett bányászközösség életét. Alina Şerban, roma származású drámaíró, színésznő, 2009-ben végzett a Bukaresti Színművészeti Egyetem színész szakán. Jelenleg az egyik legismertebb bukaresti független színházi műhely, a tangaProjekt tagja, civilként is aktívan küzd a roma kisebbség jogaiért.

A nemzetközi program harmadik, nyitóelőadása Elżbieta Chowaniec kortárs lengyel drámaírónő Gardéniájának magyarországi premierje. A darabot tavaly a felolvasószínházi sorozatban mutatta be a KDF a K. V. Társulat előadásában és Pelsőczy Réka rendezésében.

Az önéletrajzi dokumentumokra épülő darab annyira megtetszett az együttesnek és a rendezőnek, hogy vállalkoztak a mű színrevitelére. A darabnak ez lesz a magyarországi bemutatója.

Elżbieta Chowaniec a legsikeresebb kortárs lengyel drámaírók egyike, rendező, újságíró. Filmgyártás, újságíró és forgatókönyvíró szakon végzett, majd Tadeusz Słobodzianek Dráma Laboratóriumában folytatta tanulmányait. Első darabja, a Gardénia 2007 óta szerepel a Dráma Laboratórium repertoárján, és egyike a legnépszerűbb előadásoknak.

 

Magyar program

A fesztivál nemzetközi programblokkja mellett idén is lesz magyar showcase program, amely az elmúlt évad legkiemelkedőbb kortárs bemutatóiból kínál válogatást. Az elsősorban külföldi vendégeinknek szánt program a zsűri Dobák Lívia dramaturg, Forgách András drámaíró, dramaturg, rendező, valamint Urbán Balázs és Szűcs Katalin Ágnes kritikus javaslatai alapján a következőképpen alakult:

• Székely János: Caligula helytartója, r: Szikszai Rémusz, a VÁDLI, a FÜGE és a Zsámbéki Színház Bázis közös előadása

• Nádas Péter: Szirénének, r: Dömötör András, a Katona József Színház előadása

• A gyáva, r: Scherer Péter, a Nézőművészeti Kft. előadása

• Csáth Géza-Mezei Kinga: Józanok csendje, r: Mezei Kinga, a Stúdió K Színház előadása

• Korijolánusz, r: Polgár Csaba, a HOPPart Társulat előadása

• Závada Pál: Magyar ünnep, r: Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház előadása

• Mohácsi István-Mohácsi János-Kovács Márton: Egyszer élünk, avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe, r: Mohácsi János, a Nemzeti Színház előadása

A magyar showcase programjába idén is meghívtunk két olyan magyar együttest, akik a fesztivál alatt tartják új kortárs magyar bemutatójuk premierjét. Először láthatja a közönség a FÜGE Produkció új ősbemutatóját, Tasnádi István Hogyishívják című darabjának Kovács Dániel rendezte előadását, valamint Pintér Béla és Társulata Kaisers-TV Ungarn című új előadásának nemzetközi bemutatóját.

 

VISITORS’ PROGRAMME

A magyar showcase program célközönsége elsősorban a fesztivál Visitors’ Programme-jának meghívottjai. A nemzetközi színházi szakemberek, neves fesztiváligazgatók, színikritikusok mellett idén a konferencia résztvevői is a Visitors Programme vendégei. Európából és a tengerentúlról hívták őket a szervezők a fesztiválra, hogy a kortárs magyar színház legizgalmasabb alkotóival, műhelyeivel és előadásaival megismerkedhessenek.

Mivel a magyar showcase program előadásait angol feliratozással vagy szinkrontolmácsolással láthatják a nézők, ezáltal lehetőséget teremtünk a Budapesten elő, tanuló, dolgozó vagy turista külföldiek számára is, hogy megismerkedjenek a kortárs magyar színház legújabb eredményeivel.

 

FELOLVASÓSZÍNHÁZ

A felolvasószínházi sorozat célja továbbra is, hogy a hazai közönséget és színházi szakmát a nemzetközi kortárs drámaírás Magyarországon mindeddig ismeretlen alkotásaival és alkotóival ismertesse meg.

Ezúttal egy német szerzőnő, Felicia Zeller Beszélgetések űrhajósokkal (Gespräche mit Astronauten) című darabját mutatják be a Kortárs Drámafesztivál Budapest keretében.

 

NEMZETKÖZI KONFERENCIA

A dokumentarista dráma és színház apropóján háromnapos nemzetközi konferenciát is szervez a KDF.  Újrahasznosított valóság a színpadon – Dokumentarista dráma és színház Kelet-Közép Európában címmel. Mi vihető színre a kelet-közép-európai társadalmak jelenéből? Hogyan lehet a valóság elemeit drámai és színházi anyaggá formálni? Milyen társadalmi folyamatok felgyorsítására vagy elindítására képes ez a színháztípus? Ezeket a kérdéseket teszik fel a konferencia szervezői, hogy aktív párbeszédet kezdeményezzenek a dokumentarista színházról, mely Európa egyik legtermékenyebb irányzata, és amely Kelet-Közép-Európában is egyre hangsúlyosabb.

A visegrádi országok dokumentarista törekvéseinek elemző bemutatása mellett a találkozó biztosítani szeretné a tapasztalatcsere lehetőségét a műfaj orosz, német, angol, román, francia, amerikai, kanadai szakértőivel és művelőivel. Kiemelt vitaindító előadásokat tart az egyik legjelesebb német teoretikus, Thomas Irmer és az orosz Teatr.doc művészei, Ruslan Malikov rendező és Mihail Durnenkov drámaíró.

 

További hírleveleinkben részletes tájékoztatást adunk az egyes fesztiválprogramokról.

 

A Kortárs Drámafesztivál a Facebookon is megtalálható:

http://hu-hu.facebook.com/Contemporary.Drama.Festival.Budapest

Kellemes őszi napokat kívánunk!

 

www.dramafestival.hu

 

Fesztivállal, konferenciával kapcsolatos kérdésekkel forduljatok bizalommal Adorján Beátához, a fesztivál szakmai kapcsolattartójához: adorjanb.dramafestival@gmail.com

 


 

 

Magyar program

 

Műfaji sokszínűség és közéleti diskurzus az idei Kortárs Drámafesztivál magyar szemleprogramjában

A Kortárs Drámafesztivál Budapest idén immár tizedik alkalommal hirdeti meg magyar showcase programját, amely 1997 óta még mindig az egyetlen alkalom külföldi színházi szakemberek és színház iránt érdeklődők számára Magyarországon, amelynek keretében válogatást tekinthetnek meg az elmúlt évad magyar bemutatóiból angol feliratozással vagy szinkrontolmácsolással, és így néhány nap alatt áttekintést kaphatnak a kortárs magyar színházművészet legújabb eredményeiről.

Az elmúlt évad legkiemelkedőbb előadási mellett az idei program két új bemutatóval gazdagodik. Szeretnénk ezekkel a premierekkel a magyar közönséget is megszólítani és a nemzetközi közönség révén különleges élménnyé tenni számukra ezeket a bemutatókat.

Idén Pintér Béla és Társulatát és a FÜGE Produkciót hívtuk meg, hogy tartsák új produkciójuk nemzetközi bemutatóját, illetve premierjét a fesztivál ideje alatt.

A FÜGE Tasnádi István legújabb darabját, a Hogyishívjákot mutatja be. A mű megtörtént eseteket, újsághíreket dolgoz fel. Az előadás pillanatfelvétel szűkre szabott keretek között élő emberekről, akik jobblétre vágynak, de tehetetlenségük állandó frusztrációt szül. Reményük képes felülírni a realitást és szinte bármilyen kockázatot megér, a frusztráció azonban katasztrofális kimenetelű is lehet. Az ősbemutató rendezője Kovács Dániel.

Pintér Béla új előadása a magyar múlton keresztül foglalkozik a legkortársibb jelennel. A Kaiser-TV Ungarn ironikus humorral beszél politikai hatalomátvételről, szakmaiatlanságról, és az előző garnitúra elbocsátásairól. Az előadás az 1848-as magyar szabadságharc egy fiktív hősének magánéletébe enged bepillantani egy időutazás keretében, miközben megismerkedhetünk az akkori „tévéstúdió” működésével.

A szemleprogram előadásait jeles szakemberekből álló zsűri válogatta: Dobák Lívia dramaturg, Forgách András drámaíró, dramaturg, rendező, valamint Urbán Balázs és Szűcs Katalin Ágnes kritikus. Az általuk javasolt tíz előadás közül a fesztivál hétnek a bemutatását tudja biztosítani.

A zsűri három további javaslatát más-más okokból kifolyólag sajnos nem tudtuk bevenni a programba: A kis Lordot időközben levették műsorról, a Mesés férfiak szárnyakkal című produkciót anyagi okokból nem tudtuk elhozni Budapestre, a Nehéz című előadást pedig a Bárka Színház nem tudta műsorra tűzni a showcase idejére.

A fesztiválon látható művek között szerepelnek drámaírók (Székely János, Nádas Péter) alkotásai, dokumentarista jellegű, személyes vallomásokon alapuló és fikcióval kiegészülő szövegek, illetve (kortárs) irodalmi alapanyagból építkező alkotások. A válogatásban ez utóbbiak szerepelnek nagyobb hangsúllyal. A dramatizálás egyik esetben sem hagyományos, nem pusztán egyik műfajból egy másikba történő adaptálás. Az alkotók drámai konvenciókat rombolnak le és határokat lépnek át. Az „új” szövegek sokkal inkább kották; többszólamúak, de olykor hiányosak; néhol töredezett a történet, néhol még jellemek sincsenek; hangot kapnak azonban vendégszövegek (pl. Brecht, Kleist), más kortárs textusok, mai megjegyzések, valamint dalbetétek.

Az előadások nagyrésze a múltban játszódik, egy letűnt kor emlékét idézi, egy “régi, jó világot” (pl. ’80-as évek szocreál díszletével; kórus szerepeltetésével), ennek ellenére azonban nagyon is a máról és a mához szólnak, magánéleti konfliktusokat olykor jelentős történelmi pillanatokkal ötvözve.

A „kibeszéletlenség” érzetét keltik, és azt sugallják, hogy a dolgokról beszélni kell(ene). Ugyanakkor és többek között azt a kérdést is felteszik, hogyan lehet ma „jól beszélni”, hogy az ne legyen üres, közhely, hogy eljusson és hatni tudjon, illetve milyen formában tegyük ezt (a színház esetében – revü, musical, mozgás vagy fizikai színház, vagy éppen bábok és színészek szimbiózisa?).

Az előadások, foglalkozzanak bár az identitáskeresés, különböző generációk egymásnak feszülésének kérdésével, vagy általános érvényű témákkal és égető aktualitásokkal, szemléletükben kortársiak és társadalmi jelenünkre reflektálnak.

 

· Székely János: Caligula helytartója, r: Szikszai Rémusz, a VÁDLI, a FÜGE és a Zsámbéki Színház Bázis közös előadása

· Nádas Péter: Szirénének, r: Dömötör András, a Katona József Színház előadása

· A gyáva, r: Scherer Péter, a Nézőművészeti Kft. előadása

· Csáth Géza-Mezei Kinga: Józanok csendje, r: Mezei Kinga, a Stúdió K Színház előadása

· Korijolánusz, r: Polgár Csaba, a HOPPart Társulat előadása

· Závada Pál: Magyar ünnep, r: Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház előadása

· Mohácsi István-Mohácsi János-Kovács Márton: Egyszer élünk, avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe, r: Mohácsi János, a Nemzeti Színház előadása

 

 


 

 

Program

 

2011. november 26. 17:00 – ajánlott program

Írók Boltja

Egressy Zoltán: Baleset

75’

az Ágens Olvasószolgálat című sorozata keretében

r: Ágens

 

2011. november 26. 19:30

Thália Színház – Új Stúdió

Elzbieta Chowaniec: Gardénia

90’

MAGYARORSZÁGI BEMUTATÓ

a K.V. Társulat előadása

r: Pelsőczy Réka

 

2011. november 26. 19:30 – ajánlott program

Nemzeti Színház – Kaszás Attila Terem

Vevők és albérlők szolgasága

francia kortárs darabok felolvasása és könyvbemutató

szervezők: OSZMI, Francia Intézet, Nemzeti Színház, Katona József Színház

 

2011. november 27. 18:00 – ajánlott program

Katona József Színház – Sufni

Változatok Flaubert nyomdokán a dilettantizmusra

beszélgetés Forgách Andrással

(lásd: Katona József Színház, Flaubert-Forgách: Dilettánsok, r: Ascher Tanás)

szervezők: OSZMI, Francia Intézet, Nemzeti Színház, Katona József Színház

 

2011. november 27. 19.30

Nemzeti Színház – Kaszás Attila terem

Találkozás a kortárs német drámával – felolvasószínházi

60’

Felicia Zeller: Gespräche mit Astronauten (Beszélgetések űrhajósokkal)

 

2011. november 28. 20:00

MU Színház

Alina Şerban: Felelősségem tudatában kijelentem

60’

Alina Şerban performansza

r: David Schwartz

román nyelven, magyar nyelvű feliratozással

K.O. – közönségtalálkozó

 

2011. november 30. 18:30

Gödör Klub

Székely János: Caligula helytartója

120’

a VÁDLI, a FÜGE és a Zsámbéki Színház Bázis előadása

r: Szikszai Rémusz

angol nyelvű feliratozással

 

2011. november 30. 21:00

Kamra

Nádas Péter: Szirénének

110’

a Katona József Színház előadása

r: Dömötör András

angol nyelvű szinkrontolmácsolással

 

2011. december 1. 17:00

Kolibri Pince

A gyáva

120’

a Nézőművészeti Kft. előadása

r: Scherer Péter

angol nyelvű szinkrontolmácsolással

 

2011. december 1. 19:00 – ajánlott program

Katona József Színház

Flaubert-Forgách: Dilettánsok

165’

a Katona József Színház előadása

r: Ascher Tamás

 

2011. december 1. 20:00

Szkéné Színház

Pintér Béla: Kaisers-TV Ungarn

110’

NEMZETKÖZI BEMUTATÓ

a Pintér Béla és Társulata előadása

r: Pintér Béla

angol nyelvű feliratozással

 

2011. december 1. 22:30

MU Színház – Szputnyik Műhely

Tasnádi István: Hogyishívják

90’

ŐSBEMUTATÓ

a FÜGE előadása

r: Kovács Dániel

angol nyelvű szinkrontolmácsolással

 

2011. december 2. 9:30 – 17:30

Újrahasznosított valóság a színpadon – Dokumentarista dráma és színház Kelet-Közép Európában

nemzetközi konferencia

angol nyelven

 

2011. december 2. 18:00 – ajánlott program

Nemzeti Színház – Gobbi Hilda színpad

Szóról-szóra

90’

a PanoDráma előadása

koncepció és kreatív producer: Lengyel Anna

angol nyelvű feliratozással

 

2011. december 2. 20:00

Trafó Kortárs Művészetek Háza

Egy óra tizennyolc (perc)

45’

a Teatr.doc előadása

r: Mihail Ugarov

orosz nyelven, magyar nyelvű feliratozással

K.O. – közönségtalálkozó

 

2011. december 2. 22:00

Stúdió K Színház

Csáth Géza – Mezei Kinga: Józanok csendje

105’

a Stúdió K Színház előadása

r: Mezei Kinga

angol nyelvű szinkrontolmácsolással

 

2011. december 3. 9:30 – 13:00

Újrahasznosított valóság a színpadon – Dokumentarista dráma és színház Kelet-Közép Európában

nemzetközi konferencia

angol nyelven

 

2011. december 3. 11:00

MU Színház

Korijolánusz

105’

a HOPPart Társulat előadása

r: Polgár Csaba

angol nyelvű feliratozással

 

2011. december 3. 15:00

Nemzeti Színház – Gobbi Hilda terem

Závada Pál: Magyar ünnep

150’

a Nemzeti Színház előadása

r: Alföldi Róbert

angol nyelvű feliratozással

 

2011. december 3. 18:00 – ajánlott program

Trafó Kortárs Művészetek Háza

(Tündérgyár)

Kárpáti Péter: A pitbull cselekedetei

a FÜGE előadása

r: a szerző és a társulat

 

2011. december 3. 19:00

Nemzeti Színház – Nagyterem

Mohácsi István-Mohácsi János-Kovács Márton: Egyszer élünk, avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe

195’

a Nemzeti Színház előadása

r: Mohácsi János

angol nyelvű szinkrontolmácsolással

 

2011. december 3. 20:00

Trafó Kortárs Művészetek Háza

Egy óra tizennyolc (perc)

45’

a Teatr.doc előadása

r: Mihail Ugarov

orosz nyelven, magyar nyelvű feliratozással

K.O. – közönségtalálkozó

 

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk!