Középfokú beiskolázás: lehet jelentkezni a központi írásbelikreKözzétették felvételi követelményeiket a középiskolák: a kiadott felvételi tájékoztatóban meghatározták, milyen osztályokat indítanak majd a 2012/2013. tanévben, illetve megjelölték, hogy milyen felvételi eljárással veszik majd fel a hozzájuk jelentkező tanulókat.

Az iskolák több mint fele nem tart majd felvételi vizsgát, hanem az általános iskolai tanulmányi eredmények alapján rangsorol. Mintegy ötszáz középfokú iskola viszont előírta a felvételit, ezek listája megtekinthető az Oktatási Hivatal honlapján. A központi írásbeli jelentkezési határideje december 10., a vizsgák január 20-ától február 2-ig zajlanak.

 

Az országban 45 nyolc évfolyamos, és 63 hat évfolyamos gimnázium szervez vizsgát, emellett 488 középfokú iskola bonyolít felvételit kilencedik évfolyamára általános tantervű képzésre, 19 ugyanezen az évfolyamon tehetséggondozó, és 10 mindkét tantervű képzésre. A 9. évfolyamra történő beiskolázás során magyar nyelv és matematika tantárgyakból különböző feladatlapok készülnek azok részére, akik az általános tantervű, illetve a tehetséggondozó középfokú iskola kilencedik évfolyamára jelentkeznek. A kéttípusú vizsga eredményei egymásba nem számíthatók át, azonban a 9. évfolyamra jelentkezők mindkét vizsgán részt vehetnek.
Az érintett diákoknak és szüleiknek érdemes mielőbb tájékozódni a középiskolák kínálatáról, és amennyiben a választott iskolákban a felvételihez szükséges, a tanulóknak jelentkezni kell az írásbeli felvételi vizsgára, amelynek határideje december 10.
Az írásbeli vizsgák időpontja a 6 és a 8 évfolyamos gimnáziumokba jelentkezők számára január 20-a, a 9. évfolyamra az általános tantervű képzésre és a Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Tehetséggondozó Programjába jelentkezők számára január 21-e. A kiemelkedő tehetséget kibontakoztató felkészítést nyújtó középiskolák 9. évfolyamára jelentkezők január 28-án írhatják meg a felvételit a kijelölt intézmények egyikében.
A pótló írásbeli vizsgákat a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokba, és a 9. évfolyam általános tantervű képzésére, valamint a Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Tehetséggondozó Programjába jelentkezők számára január 26-án tartják, míg a tehetséggondozó tantervű szakokon február 2-án.
Pótló írásbeli vizsgát azok a tanulók írhatnak, akik az előző írásbelin alapos ok miatt nem tudtak részt venni. Vizsgaismétlésre nincs mód, minden tanuló csak egyszer tehet azonos típusú és fajtájú központi írásbeli vizsgát. Azok a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumok kérhetik, illetve szervezhetik a központi írásbeli vizsgát, ahol a fenntartó ahhoz hozzájárul, és az előző három év átlagában a jelentkezők létszáma legalább másfélszerese volt az adott évfolyamokra felvehetők létszámának.

A felvételit rendező iskolák névsora, a tehetséggondozó osztályt indító intézmények listája, illetve az elmúlt évek feladatlapjai és megoldókulcsai egyaránt megtalálhatóak az www.oh.gov.hu oldalon a Közoktatás/Középfokú beiskolázás menüpontban.
(Forrás: OH)
(www.edupress.hu)