Idén is merjünk vitázni!2012-ben is útnak indul a Szóval?! Országos Vitaverseny. A középiskolások számára tavaly rendezett Szóval?! Országos Vitaverseny sikerének köszönhetően az Európai Bizottság és az Európai Parlament és a Külügyminisztérium, idén is útjára indítja a disputaversenyt.

A Szóval?! célja a vitakultúra megismertetése, a fiatalok érvelési és kommunikációs készségfejlesztése, valamint a fiatalok európai uniós tudásának bővítése egy szórakoztató stratégiai játék segítségével. Kedvcsinálóként a sajtótájékoztatón Fábry Sándor és Hajós András mutatta meg, milyen a kulturált véleményalkotás és vitázás.

Budapest, 2012. január 12.  – Az Európa Pontban megrendezett nyitó sajtóeseményen egy parádés disputázásnak lehettek tanúi a megjelentek; két szócsatáiról híres ismert személyiség – Fábry Sándor és Hajós András – kapcsolták egymásba és forgatták a szópárbaj eszközeit az „Egységes EU egy utópia” témában. Bebizonyosodott, milyen nehéz is a vitázás, ha meghatározott keretek és szabályrendszerek között, sőt szerepcserével történik – azonban a két sztár rendkívüli ötletességgel és rekeszizmokat nem kímélő fordulatokkal védte meg álláspontját.  A fiatalokat Hajós András és Fábry Sándor mellett vitázásra buzdítják többek között Kiss Tibor a Quimby frontembere, a Supernemből Papp Szabi, a Hősök zenekar, Ferenczy György és a Kiscsillagból Mihalik Ábel.  A beharangozó videó megtalálható a www.szoval.eu oldalon.

A Vitaverseny 2012. január 12. és április 26. között összesen három fordulón át (előválogatás, regionális döntők és országos döntő) teszi próbára a résztvevő csapatok vitatudását. Az egyes fordulókhoz különböző vitatémákat kapnak a versenyzők, melyek mindegyike az Európai Unióhoz kapcsolódó dilemmákra vonatkozik. A csapatokat vezető tanárok képzését és szakmai támogatását a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány és a Pillar
Alapítvány munkatársai segítik. Idén az EUvonal is csatlakozik a programhoz – tőlük a Szóval?!  2012 versenyen induló csapatok online, illetve telefonon kapnak a felkészülésükhöz segítséget és szakmai iránymutatást. Az EUvonal elérhetőségei, valamint számos érdekes kisfilm, oktatási anyag és online játék a www.szoval.eu oldalon keresztül érhető el. A versenyt idén is sok érdekes kiegészítő program kíséri majd, amelyben nem csak a disputázó fiatalok vehetnek részt. Idén is lesz például Rap-szódia verseny, mely egy rap-szövegíró megmérettetés a kulturált vitázás és az Európai Unió aktuális kérdései kapcsán.   

A középiskolai csapatok jelentkezésének és előválogatásának határideje: 2012. február 2., 12.00 óra.  Jelentkezés és további információ a www.szoval.eu oldalon található.

A minden régiót és megyét bejárt Szóval?! Országos Vitaverseny tanulmányi vetélkedőn 2011-ben 171 középiskolás csapat vett részt. A magyar diákok bizonyították rátermettségüket, hogy képesek európai uniós témákban való tájékozottságukat és érvelési készségüket kamatoztatni a disputa kötött szabályai szerint. Nem csak a diákok valamint felkészítő-tanáraik, hanem hozzátartozók, barátok, a verseny során aktívan közreműködő sajtó, valamint olyan ismert személyiségek, mint Péterfy Bori, Lovasi András, Nagy Ervin és Puskás Peti is követték a nagy publicitást kapott disputaversenyt.

Kíváncsian várjuk, ki lesz a 2012. évi disputa-bajnok!
A sajtótájékoztatón készült vita hamarosan elérhető a www.szoval.eu oldalon!

Háttér- információk

A projektről:

A Szóval?! Országos Vitaverseny az Európai Bizottság, a Külügyminisztérium és az Európai Parlament kezdeményezésére az Európai Unió finanszírozásában valósul meg. E három szervezet az ún. Igazgatási Partnerségi Együttműködés keretében 2007 óta, évente meghatározott közös kommunikációs célok mentén valósítja meg projektjeit.
A Szóval?! Vitaverseny hiánypótló program hazánkban, amely az aktív állampolgárságra nevelés egyik leghatékonyabb eszköze.
A Szóval?! Vitaverseny 2012 hosszú távú célja, hogy a disputa kultúra beépüljön a hazai aktív állampolgárságra nevelést segítő programok  közé. A fenntarthatóság megalapozása érdekében ezért a program célja az is, hogy hazai disputa körök, egyetemi és főiskolai disputa-szerveződések, valamint nemzetközi kulturális intézetek is csatlakozzanak a törekvéshez.
A kulturális intézetek érdeklődéssel figyelik a Versenyt, közülük a Goethe Intézet már együttműködő partnerként támogatja a Szóval?! idei programját, és hirdeti kommunikációs csatornáin keresztül.

Mi a disputa?

Vajon milyen lehet úgy vitázni, hogy nem szabad a másik szavába vágnunk, hogy csak meghatározott ideig kaphatunk szót? Vajon lehet csapatban vitázni? Milyen lehet olyasmi mellett érvelni, amivel személyesen nem értünk egyet?
A disputa a vitázás szabályozott formája, vagyis azokat a vitákat nevezzük disputának, amelyekben előre meg határozott, hogy ki, mikor és miről beszélhet. Ezek a szabályok nagyon változatos vita-típusokat eredményeznek, amelyeket vitaformátumoknak hívunk. Az egyik legismertebb ilyen, amelyet a világ számos országában is alkalmaznak disputa versenyeken, a Karl Popper vita. A disputa rendszerint közönség előtt zajlik egy konkrét témáról – ezt nevezzük a vita tételmondatának. A disputában a vitázók célja, hogy meggyőzzék hallgatóságukat képviselt álláspontjuk érvényességéről. Egy vitaversenyen a közönség soraiban disputa bírók is ülnek, akik értékelik a vitázó csapatok teljesítményét: az a csapat nyeri a vitát, amelyik jobban érvelt.

A Garay János Gimnázium tanulója a Szóval?! Országos Vitaversenyről
„Aki azt fontolgatja, hogy jövőre benevez erre a versenyre, hagyja abba a fontolgatást, és nevezzen be bátran! Szerintem ezt nem lehet megbánni! Remélem, hogy még lesz lehetőségünk újra részt venni rajta, mert ez tényleg nem az, amit eddigi életem során tanulmányi versenynek neveztem. Ez sokkal jobb!”

Sajtóinformáció:

Paul Ágnes
Organic Communications Kft.
mobil: 0620/9999 206
e-mail: sajto@organic.co.hu