Kihirdették a keresztféléves ponthatárokatNyilvánosságra hozták a 2012-es felsőoktatási keresztféléves képzések ponthatárait január 24-én, kedden – közölte az Oktatási Hivatal. Ebben az időszakban 6300-an felvételizőből 4589 főt vettek fel az egyetemek és főiskolák: mesterképzésre 3997, felsőfokú szakképzésre 104 főt, illetve költségtérítéses alapképzésre 325 főt. A felvételizők a felvi.hu honlapon tájékozódhatnak arról, bekerültek-e valamely képzésre.

 

Az alapképzésben és a felsőfokú szakképzésben már a 400+100-as pontozási rendszer érvényesült. A mesterképzésben a pontszámításra a felsőoktatási intézmények által meghatározott, de intézményenként eltérő pontszámítási módszerrel, maximum 100 pontos rendszerben került sor.
Az egyetemek és főiskolák most 3549 államilag támogatott és 448 költségtérítéses hallgatót vettek fel a mesterképzésekre. A gazdaság fejlődése szempontjából legfontosabb műszaki képzési területre 1202 főt, az agrár képzési területre 394 főt vettek fel.. Az államilag támogatott mesterképzésre felvett hallgatók közül legtöbben – 1142 fő – a gazdaságtudományok képzési területen kezdhetik meg a tanulmányaikat.
Az idei keresztféléves képzésekre felvételizők 80 százaléka e-felvételin keresztüladta bejelentkezését. A felvételt kérők között fele-fele arányban voltak a férfiak és a nők, a legidősebb keresztféléves jelentkező 1946-ban született.
A felvi.hu korábbi tájékoztatója szerint minden jelentkezőt az általa megadott képzések sorrendjének megfelelően az első olyan helyre vettek fel, ahol a pontszáma elérte vagy meghaladta a megállapított ponthatárt. A ponthatárok szakoktól függően alakultak, mesterképzésben a Budapesti Corvinus Egyetemen nemzetközi gazdálkodás szakon 67, az ELTE vegyészképzésén 57 volt a bekerülési küszöb, a Semmelweis Egyetemen egészségügyi menedzser mesterképzésben pedig 97 pont volt a határ. Az egyes szakok között is volt különbség: a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán alapképzésben kommunikáció szakon 244, a Szegedi Tudományegyetemen ugyanezen a szakon 432 pont volt a határ.
Alapképzés esetén 240 pont, felsőfokú szakképzés esetén 140 pont volt a minimum ponthatár.
A besorolási döntésről a jelentkezőket az Oktatási Hivatal írásban értesíti.
A ponthatárokról leggyorsabban a felvi.hu oldalról tájékozódhatnak az érdeklődők. A sikeresen felvételizőket a felsőoktatási intézmény is értesíti majd írásban. A felvételi határozat, azaz a besorolási döntés ellen a jelentkező kérhet jogorvoslatot a döntés közlésétől – vagy ennek hiányában a tudomásra jutástól – számított 10 munkanapon belül, de legkésőbb 2012. február 6-ig.
A 2012 szeptemberében induló képzéseket tartalmazó felsőoktatási felvételi tájékoztatók 2011. december 15-én megjelentek, a kötetek lezárását követően bekövetkezett jogszabályi változásoknak megfelelő módosítások, illetve a felsőoktatási intézmények által meghatározott változtatások egységes formában legkésőbb 2012. január 31-éig jelennek meg. A 2012 szeptemberében induló képzésekre 2012. február 15-ig lehet jelentkezni.
(Forrás: Oktatási Hivatal, MTI)
(www.edupress.hu)