Kisiskolásoknak Szól A Vidéki Életmódot Népszerűsítő ProgramA kisdiákoknak meghirdetett és nem szokványos program a vidéki életmódot, a helyi termelést népszerűsíti, és segíthet a vidéki népesség megtartásában.

 

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) 2012-ben is meghirdeti népszerű, általános iskolásoknak szóló akcióját, a „Vesd Bele Magad!” programot. A mozgalom keretében a kisdiákok vetőmagokat kapnak, hogy saját zöldségeket, például borsót, répát, retket neveljenek.

A „Vesd Bele Magad!” programot az AGRYA azért indította, hogy minél több kisiskolással megismertesse a helyben előállított termékek fontosságát. Tavaly 17 általános iskola 2000 diákja ízlelhette meg saját kiskertjének termését, majd számolt be tapasztalatairól a www.vesdbelemagad.hu honlapon. A szervezet versenyt is hirdetett az osztályok között, melynek győztese, a Boglári Általános Iskola Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Óvoda csapata háromnapos osztálykirándulást nyert.

A kezdeményezést a Vidékfejlesztési Minisztérium is támogatja, hiszen a program a vidéki életmódot, a helyi termelést népszerűsíti, és a kisdiákok nevelésén keresztül segíthet a vidéki népesség megtartásában. A fiatalok olyan növényeket kapnak, amelyek nem kényesek, termesztésük nem igényel szakismereteket, így igazi sikerélményük lehet a kertben.

Az AGRYA idén is várja az olyan általános iskolák jelentkezését, amelyek vállalják, hogy megszervezik a vetőmagcsomagok kiosztását, tájékoztatják a szülőket a program céljáról, és a kijelölt kapcsolattartó segítségével rendszeresen beszámolnak az akció helyi lebonyolításáról.

A jelentkezési lapokat 2012. február 10-ig várják az AGRYA munkatársai a 1138 Budapest, Váci út 134/C VI/28. postacímre, faxon a 061/3200429-es számra vagy a  vesdbelemagad@agrya.hu„> vesdbelemagad@agrya.hu e-mail címre.

Forrás: hellocountry.hu