Az állam támogatja, a munkaerőpiac igényli a műszaki és természettudományos képzéstFebruár 22-23-án rendezték meg, a töretlen népszerűségnek örvendő HVG Állásbörzét, immáron a tízedik alkalommal. Az eseményen a kiállítók közel 5000 nyitott pozícióval számtalan képzési lehetőséggel, álláskeresésről szóló előadásokkal, sikertippekkel és tanácsadásokkal várja az elszánt álláskeresőket és az érdeklődőket.

„A közel 10 000 fős  látogatói csoport  és több mint 100 kiállító az évek során nem változott, a látogatók jellemezően legalább egy diplomával rendelkező, vagy a felsőoktatásban tanuló hallgatók, akik közül minden alkalommal nagy számmal képviseltetik magukat a műszaki, mérnöki terület, a pénzügyi/gazdasági és az IT szektor szakemberei, pályakezdői. Ennek köszönhetően a kiállítók többségében az őket elérni kívánó hazai munkaadó nagyvállalatok, kis- és középvállalkozások, illetve felsőoktatási intézmények, nyelviskolák, és egyéb, szakmai képzéseket kínáló vállalatok közül kerülnek ki.” – vallják a HVGállásbörze szervezői.

Az elmúlt 5 év statisztikái, adatai alapján 20 752 állásajánlatot kínáltak a Börzén. Mai állás szerint a kiemelt állásportálok  – cvonline.hu , profession.hu, jobline.hu – a jogi, kereskedelmi, kommunikációs szakmákat megelőzve kínálatában toronymagasan vezetnek a műszaki/mérnök és az IT/informatikai státuszok, nyelvi elvárásokkal.  A piac igényeivel tehát tisztában vagyunk, de mi módon orientáljuk magunkat és gyermekeinket a biztos jövő felé?

A közeli felvételi határidő – február 24. – közel százezer diák életében hozhat komoly, életre szóló döntést. Az állami keretszámok változása, az egyéni érdeklődés, anyagi lehetőségek és még sok más ismérv befolyásolja a döntést a választott egyetem, főiskola mellett. A természettudományok iránt érdeklődök ezekben a kérdésekkel teli időszakban megnyugodhatnak. „A kormány fokozatosan emelni kívánja az államilag finanszírozott férőhelyek számát a műszaki és természettudományos képzésben” – mondta Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár tavaly júliusban. A január közepén nyilvánosságra hozott 2012-es felsőoktatási keretszámok ennek megfelelnek. Bár a tavalyinál jóval kevesebb, összesen 34 ezer diák képzését fizeti teljes egészében az állam, az átalakítás nagy nyertese az informatikai, a természettudományi és a műszaki képzés lett, összesen 9660 diákkal többen tanulhatnak államilag támogatott formában ilyen szakokon.

A tehetséggondozást, pályaorientációt sok szakember szerint érdemes már egész fiatal korban, óvodában, alsós osztályokban elkezdeni. A 2010 óta Tehetségpontként működő győri Tárogató Óvoda hittel vallja: „A kreativitással, a tehetség sorskérdéseivel már óvodáskorban foglalkozni kell, hiszen ezek a kérdések már az óvodában eldőlnek”. Az Edupress Tudáspróba a Da Vinci Learning ismeretterjesztő TV-csatornával karöltve általános iskolás korú gyermekek számára szolgál főként természettudományos ismeretekkel. A havonta új téma köré épülő Tudáspróba játék online kitölthető kérdéssorával igyekszik felkelteni az Y és Z generációhoz tartozók érdeklődését az interneten való böngészés élményére, lehetőségeire. Az edukációs program kiemelt partnere, a  Da Vinci Learning TV-csatorna. A csatorna küldetése, hogy a tévénézést  hasznos élménnyé változtatassa, így adva lehetőség a könnyed tévézés közbeni tanulásra, a felfedezés élményére, a tudás megszerzésére.

A Da Vinci Learning Felfedező Expressz című gyerekeknek szóló sorozatában többek között sok lenyűgöző, otthon is elvégezhető kísérletben lehet részük. A gyerekek megtudhatják, hogy milyen trükkökkel kápráztathatják el a szülőket, viccelhetik meg a barátokat és, hogy milyen praktikákkal állíthatnak elő házilag például kólát, kristályt, maszkot és sok egyéb izgalmas dolgot.  A műsorok eredeti nyelven is foghatóak, így a nyelvtanulásban is hasznos oktató-segédeszközként funkcionálhatnak. Aki élőben is kíváncsi a Felfedező Expressz című műsorában látható, szórakoztató fizikai és kémia kísérletekre, részt venne játékos vetélkedőkön, azokat minden hónap első vasárnapján várja a Da vinci learning Vasárnap a Csodák Palotájában, legközelebb március 4-én.
Érdemes tehát a tudományok világába kalauzolni a kíváncsi  elméket, ahogy a THE Tudományos Hasznos Emberi elnevezésű középiskolásoknak szóló edukációs program is megfogalmazza: „Magyarország fő nyersanyaga mindig is a szürkeállomány volt. Rengeteg tehetséges mérnököt, tudóst, kutatót adtunk a világnak, de sajnos az utóbbi időben egyre csökken az érdeklődés a tudományok és a tudományos hivatás iránt. Ez veszélyes tendencia, meg kell fordítanunk.” A THE Tudományos Hasznos Emberi Tehetségkutató és Tudománynépszerűsítő Program elindításával a Magyar Innovációs Szövetséggel közösen felvállaltuk ezt a feladatot. A THE Programmal célunk, hogy felkeltsük a fiatalok érdeklődését a műszaki és természettudományok iránt, hogy növeljük a tudományos pályák presztízsét, hogy a fiatalok közül kibányásszuk a legtehetségesebbeket és összekapcsoljuk őket a jövőjük és sikerük szempontjából kulcsfontosságú, kutatás-fejlesztésben érdekelt nagyvállalatokkal – olvasható a program honlapján.

Hogy milyen legyen, és mikor adjuk át a mindent meghatározó, eldöntő kulcsot gyermekeink kezébe, csak rajtunk áll. Hogy tudós, mérnök, informatikus, vagy a tömegdiplomások táborába tartozó felnőtt lesz belőle, az óvónőkön, tanítókon, professzorokon és a szülőkön múlik. Érdemes tehát időben felkészülnünk, tájékozódunk, kilátogatnunk az Állásbörzékre. A kis felfedezőket pedig felkészítésként vigyük el a március 4-én a Da Vinci Learning Vasárnapok a Csodák Palotájában rendezvényére.