Megállapodott a kormány a Tisztaszoftver programrólA korábbiakhoz hasonló feltételekkel továbbra is jogtisztán használhatják a Microsoft szoftvereit a közoktatási intézmények, a felsőoktatási intézményekkel pedig még tárgyal a szoftvercég – adta hírül az index.hu nyomán a hwsw.hu.

 

Megállapodott a Microsoft és az Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), így folytatódhat a Tisztaszoftver program – közölte az NFM-re hivatkozva az index.hu, az értesülést a hwsw.hu-nak egy független bennfentes is megerősítette. Az internetes portálnak nyilatkozó forrás szerint már csak az adminisztrációs feladatok befejezésére, a közbeszerzési folyamat levezénylésére van szükség ahhoz, hogy a közoktatási intézmények a korábbiakhoz hasonló feltételek mellett jogtisztán használhassák a Microsoft szoftvereit.
A Tisztaszoftver program weboldalán december végén jelent meg az üzenet, amely alapján az érintett oktatási intézményeknek idén március 1-ig le kellett volna cserélniük vagy saját hatáskörben kellett volna beszerezniük a Microsoft-szoftvereiket. A felek között a háttérben folyamatosan zajlottak az egyeztetések, amelyek most eredményre is vezettek. A vállalat hivatalos állásfoglalása szerint „a kormányzat és a Microsoft vezetése között január elején megkezdődött egyeztető tárgyalások mostanra végső szakaszba léptek, alakulásuk egyértelműen optimizmusra ad okot”.
A hwsw.hu birtokába jutott információk szerint a megállapodás alapján a közoktatási intézmények továbbra is jogosultak a Windows operációs rendszerek és az Office programcsomagok használatára. A felsőoktatási intézményekkel eközben továbbra is tárgyal a Microsoft, feltehetően ezeknek sem kell lemondaniuk a jogtiszta Microsoft-szoftverek kedvezményes beszerzéséről.
A Tisztaszoftver program elődje, a Campus még 2001-ben indult azzal a céllal, hogy a diákok jogtisztán használhassanak Microsoft termékeket. A Tisztaszoftver pedig 2004-ben jött létre azért, hogy a több mint 5 ezer hazai oktatási intézmény kedvezményes áron legalizálhassa szoftvereit. A Tisztaszoftver programot 2005-ben, majd 2008-ban is három évre meghosszabbították.
A hwsw.hu úgy értesült, az NFM most egy évre kötelezte el magát a program folytatásához szükséges források biztosítása mellett, vagyis jövő ilyenkor a feltételeket ismételt újratárgyalhatják.
(Forrás: hwsw.hu)
(www.edupress.hu)