Pénz-, tőke- és biztosítási piacok nemzetközi környezetbe ágyazott, XXI. század eleji magyar rendszertana – ezt kínálja a Nemzeti Közszolgálati és Tankönyv Kiadó Zrt. idén megjelent, Bankmenedzsment – Bankszabályozás – Pénzügyi fogyasztóvédelem című tan- és kézikönyve.

A szakkönyv, melynek bemutatóját január 30-án tartották a Falk1 Edutus Ház Rendezvényközpontban, dr. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, dr. Szász Károly PSZÁF elnök, dr. Darák Péter Kúria elnök, Domokos László ÁSZ elnök, és dr. Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektorának ajánlásával született, amelynek különös aktualitást ad az MNB elnökválasztás, illetve a vele járó monetáris politikai irányváltás, és a bankrendszerrel kapcsolatos szabályozási változások.

 

A Lentner Csaba egyetemi tanár, az NKE pénzügytan professzora szerkesztette szakkönyv a pénz, tőke- és biztosítási piacok nemzetközi környezetbe ágyazott, XXI. század eleji magyar rendszertanát foglalja magába.

Gazdasági kormányzással, pénzügyi joggal, közigazgatással, pénzügyi ellenőrzéssel foglalkozó jogászoknak, közgazdászoknak, könyvvizsgálóknak, bankembereknek, továbbá a banki ügyek, a pénzügyi kultúra, pénzügyi fogyasztóvédelem iránt érdeklődőknek kézikönyvként; az állam- és közigazgatás-tudományi, jogtudományi képzéseken, és az üzleti-közgazdasági szakokon tanuló hallgatóknak a pénzügyi jog, EU pénzügyek, banktan, pénzügytan stúdiumokhoz tankönyvként ajánlható.

A könyv bankpolitikai szakkönyvként emellett kitér a kormány elmúlt években tett bankpolitikai intézkedéseinek tudományos-módszertani rendszerezésére is.

Lentner Csaba a kereskedelmi bankok, tőkepiaci szereplők és biztosító intézetek működése köré felvázolja a regnáló monetáris politikát, de éppen annak megváltoztatására helyezi mondandójának súlyát. Nemzetközi példákkal igazolja, hogy a kormányzati fiskális politikáktól elszakadó jegybanki mechanizmusok károsak lehetnek a gazdaságpolitika egészére, majd a lehetséges változtatási irány tudományos koncepcióját adja. A bankszabályozás fejlődéstörténetére utalva szükséges állomásnak tartja az állam aktív szerepvállalását a pénzpiacokon, a bankok intenzív felügyeletét és szabályozását. Tudományosan igazolja a jelenlegi kurzus bankpolitikájának létjogosultságát, és utal a továbblépés lehetséges irányaira.

A könyv leendő szakmai olvasóközönségéhez szólnak Szász Károly PSZÁF-elnök, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, Darák Péter Kúria-elnök és Patyi András beköszöntő gondolatai. Ugyancsak ajánlója e hiánypótló szakmai munkának Sárközy Tamás jogászprofesszor, a Magyar Jogász Egylet elnöke, Kovács Árpád egyetemi tanár, a Költségvetési Tanács elnöke és Lukács János intézetvezető egyetemi docens (Budapesti Corvinus Egyetem), valamint a Magyar Könyvvizsgálói Kamara elnöke.