A tudatos életvezetés és a szoros napi ütemterv elengedhetetlen. Szigorúan, előre megtervezett időbeosztás szükséges a profi sportkarrier és a tanulás összehangolásához. A felgyorsult 21. század kihívásaira reagálva számos felsőoktatási intézmény speciális programokat biztosít a sportolók számára:

egyéni tanrenddel, weben visszanézhető előadásokkal, e-tananyaggal, vagy a vizsgák idejének egyénhez igazításával segítik a civil pályán is sikereket elérni kívánó, profi sportolókat.

Többek közt az Edutus Főiskola különleges sportolói programja és a benne részt vevő hallgatók is bemutatkoznak az intézmény január 30-i nyílt napján.

 

Mivel a sportkarrier nem biztosít egy életen át tartó megélhetést és „munkát”, a sportolóknak mindenképp szükséges, hogy egy civil végzettséggel, piacképes diplomával gondoskodjanak jövőjükről. Ahhoz, hogy a napi 2-3 edzést össze tudják hangolni a főiskolai vagy egyetemi tanulmányaikkal, a sportoló hallgatók nap, mint nap az energiáikkal és az idejükkel zsonglőrködnek – gyakran a magánéletük rovására. A helyzet enyhítésére több felsőoktatási intézmény dolgozott ki olyan speciális programokat, melyek segítségével a hallgatók – az edzőtáborok vagy versenyek miatt – elhalaszthatják vizsgaidőpontjaikat, egyéni tanrendben vehetnek részt, vagy akár az interneten is visszanézhetik a kamerával rögzített előadásokat.

A Nemzeti Utánpótlás-Nevelési Sport Igazgatóság (NUSI) aláírt stratégiai együttműködés alapján, valamint a MOB Élelút Programjához csatlakozva az Edutus Főiskola számtalan kedvezménnyel segíti a sportolókat, hogy a feszített és koncentrált sportfelkészülés miatt eleget tudjanak tenni tanulmányi kötelezettségeiknek és piacképes diplomát szerezhessenek. A program során az intézmény egyéni tanrendet és vizsgarendet biztosít, hogy a sportolók az edzések, felkészülések és edzőtáborok idején se maradjanak le a tanulással. Emellett, a főiskola mind az öt alapszakán – a gazdasági képzések közül a Kereskedelem és marketing, a Gazdálkodás és menedzsment, Turozmus-Vendéglátás, valamint a Nemzetközi gazdálkodás szakon, illetve a műszaki képzési területről a Mechatronikai mérnök és a Műszaki menedzser szakon – webináriumi  (webes felületen közvetített szeminárium) formában nyújt egyéni tantervre épülő képzési lehetőséget a fiatal sportolóknak. Ez lehetővé teszi, hogy a hallgató a saját időbeosztásához igazítsa főiskolai tanulmányait. Az egy-egy tantárgy oktatói közül a sportolói diákcsoporthoz rendelt felelős konzulenseket a hallgatók saját zárt elektronikus rendszereiken keresztül bármikor elérhetik, és egyéni kérdéseikre is választ kaphatnak. Az oktatás így egy előre meghatározott program szerint, de nem szigorú órarendi formában folyik.

A képzésben való részvétel feltétele a hivatalos felvételi vagy pótfelvételi eljárás keretében történő jelentkezés. A programban az egyesületi tagsággal rendelkező fiatalok vehetnek részt, akiknek a felvételt követően a beiratkozásánál kell igazolniuk a NUSI támogatását.

Madarász Viktóriát az iskolaválasztáskor nagyban befolyásolta, hogy az adott intézménynek van-e sportolói programja. “Sokat segít, hogy az Edutus Főiskolán a webinárium segítségével online is visszanézhetem az előadásokat, így órákat tudok megspórolni, amit a tanulásra, vagy épp a regenerációra fordíthatok” – mondta a többszörös magyar bajnok atléta, aki 41. lett a londoni olimpián és ezután szeretné, ha Rióban is képviselhetné majd hazánkat.

Elekes Szilveszter tapasztalatai szerint sok lemondással jár, és komoly időbeosztást igényel összehangolni a sportot a tanulással. „Az élsportot az ember csak ideig-óráig csinálhatja, ezért elengedhetetlen, hogy legyen egy piacképes diploma a zsebben. Engem a turizmus érdekel, ezzel szeretnék foglalkozni – akár egy szálloda, vagy étterem menedzsere is lehetek, ha elvégzem a főiskolát” – mondta a magyar válogatott evezős.

Az egyéni tanrendnek köszönhetően Vincze Melinda magyar bajnok és kupagyőztes kézilabdázónak sem kell se a tanulást, sem az edzéseket hanyagolnia. Ráadásul külön előnynek tartja azt, hogy „az iskola és a tanárok is pozitívan állnak a sportolókhoz, értékelik és tolerálják ezt az életformát és a sportolással járó minden napos elfoglaltságot. Mivel az Edutus az Életút Program tagja ezért az erkölcsi támogatás mellett még anyagi, tandíjkedvezményt is biztosít számomra.”

Az Edutus Főiskola tovább erősíti a MOB-bal való együttműködést, ennek keretében Borkai Zsolt MOB elnök és a Főiskola rektora 2013. február 11-én ünnepélyes keretek között ír alá megállapodást az olimpiai kerettagok és az „olimpiai reménységek” sportolói karrierjének, valamint a civil életre történő felkészülésének összehangolására.