Újabb nyílt forráskódú szoftvereket használhatnak a közoktatási és a felsőoktatási intézmények három informatikai cég felajánlásának köszönhetően – tudatta az MTI.

 

Vályi-Nagy Vilmos infokommunikációért felelős államtitkár felidézte: a kormány felülvizsgálta az előző időszak hasonló szerződéseit, és kitért arra, hogy akciót indítottak ingyenes szoftverek befogadására. Kiemelte: elsődleges a versenysemlegesség elve, vagyis az, hogy a nyílt és a zárt forráskódok közötti versengés tiszta eszközökkel történjen.

A mostani felajánlás értékére vonatkozó felvetésre azt mondta: ha csak a felhasználók 10-15 százaléka veszi igénybe ezeket a lehetőségeket, már akkor is mintegy 5 milliárd forintról van szó.

 

A gyerekek 80 százaléka használ otthon számítógépet

Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár elmondta: a fő cél az, hogy az informatika nagyobb hangsúllyal szerepeljen a közoktatásban és a felsőoktatásban egyaránt. Több mint 190 ezer számítógép volt a 2011/2012-es tanévben a köznevelési intézményekben, azaz mintegy tíz gyerekre jut egy, és a gyerekek 80 százaléka otthoni számítógép-használó – idézte fel.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy az informatikai fejlesztéseket különböző projektkiírásokon keresztül valósítják meg.

Hoffmann Rózsa hangsúlyozta: az új kerettanterv azt rögzíti, hogy a 6-10. évfolyamon az óraszám 180, ennél magasabb óraszám csak Európa néhány országában van. Kitért arra is, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központon keresztül levélben fordultak az iskolákhoz, azt ajánlva, hogy a szabad órakeret bizonyos százalékát szintén informatikaoktatásra fordítsák.

 

Ingyenes licencköteles szoftverek, letölthető óravázlatok

Veres Zsolt, az egyik felajánló cég, az IBM Magyarország vezérigazgatója elmondta: a magyar felsőoktatási intézmények teljes körére kiterjesztik az Academic Initiatives programot, amely ingyenes hozzáférést ad lincencköteles szoftverek és más technológiai megoldások oktatási célú használatához. A korábbinál gyorsabbá, automatikusabbá teszik továbbá a letöltéshez, a szoftver- és szerverhasználathoz szükséges megállapodások megkötését. A program hamarosan a középiskolák számára is megnyílik – jelezte. Kitért arra is, hogy a programban azok az intézmények vehettek részt, amelyek az IBM-mel külön megállapodást kötöttek, és a szoftverletöltés lehetőségével eddig 13 felsőoktatási intézmény élt.

Szentiványi Gábor, a szintén felajánlást tevő ULX ügyvezetője elmondta, hogy a honlapjukról hamarosan letölthetők lesznek óravázlatok, amelyek segítségével a tanárok egyszerűen és gyorsan tudják az általuk oktatott tananyagot a Sulix oktatási szoftvereit használva színesebbé és korszerűbbé tenni. Bárki számára díjmentesen letölthető ezentúl a Sulix Professional desktop operációs rendszer, valamint a hozzá tartozó irodai és oktatási programkörnyezet, amely nyílt forráskódú megoldás a mai számítógépek többségére.

Szittya Tamás, a NetlQ Novell SUSE Magyarország vezetője közölte: eddigi csomagjukat díjmentesen egészítik ki új összetevőkkel, beleértve olyan szolgáltatásokat, mint a hardver- és szoftverleltár, az e-naplórendszer, a hálózati és internetkapcsolat szabályozása, a gépterem-felügyelet, az oktatás számára testre szabott Linux-környezet és a tananyagkezelő rendszer.

 

{module Forrás: edupress}