Indokoltnak tartja Orbán Viktor miniszterelnök, hogy külön államtitkár foglalkozzon a felsőoktatással. A kormányfő pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta, Balog Zoltán, az erőforrástárca vezetője kereste meg őt azzal, hogy változásokat szeretne a minisztériumában, de nem annyira személyekről van szó, hanem inkább munkaszervezésről.

 

Azzal kapcsolatban, hogy Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkárként folytatja munkáját, míg a felsőoktatásért Klinghammer István felel majd államtitkárként, Orbán Viktor kifejtette: jelenleg is zajlik a közoktatás, valamint a szakképzés átszervezése, és folynak a tárgyalások a felsőoktatás átalakításáról is, egy ember pedig ennyi munkát nem tud ellátni, ezért indokolt volt Balog Zoltán javaslata, hogy külön államtitkár foglalkozzon a felsőoktatással.

Szerinte az ágazat átalakításának kérdése úgy hangzik: mit kell tennie a kormánynak azért, hogy Magyarország legtehetségesebb fiataljai korszerű, vonzó, a munkaerőpiac által is elismert tudásra, ezzel együtt egy teljesebb élet lehetőségére tegyenek szert. „A diákok jövőjét állítom a középpontba” – mondta.

A hallgatói szerződés alkotmányba foglalását firtató felvetésre válaszolva közölte: az alaptörvény azt rögzíti majd, a magyar társadalomnak jogos igénye az, hogy ha felsőoktatási támogatást ad, akkor azért cserébe kapjon valamit. Szerinte ez egy helyes alkotmányos elv.

A miniszterelnök hozzátette azt is, kormányátalakításról nem tud. „Kormányátalakításnak azt nevezzük, amikor a miniszterek csereberéje zajlik, és ilyen tervem nincs” – mondta, megjegyezve végül, hogy az államtitkárok kinevezésébe nem vagy legfeljebb végső esetben szól bele.

{module Forrás: edupress|none}