Október elsejétől Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar (rövidítve: SKK) néven működik tovább a Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kara. A változtatást a kar ütemes szakmai előrehaladása hívta életre.

A névváltoztatás hivatalos bejelentésével szinte egy időben kapott óriási elismerést a Ligneum Látogatóközpont „Az év ökoturisztikai létesítménye 2013” cím elnyerésével.

 

Alpár Tibor, a kar dékánja több éves előkészítő munka eredményeként jellemezte megújulásukat. Mivel a kar profilja – 50 éves története során – jelentősen kiszélesedett, a „faipari” név már egyáltalán nem fejezi ki képzéseinek sokféleségét. Jelenleg műszaki, művészeti és informatikai területeken zajlik karunkon oktatás, kilencszáz hallgatóval.

A „faanyagtudományi” jelző az elsőként induló és máig meghatározó fontosságú, országosan egyedülálló képzés megnevezését szolgálja. A műszaki területet a mérnöki képzések (köztük a mechatronikai, ipari-termék és formatervező és a faipari mérnök) mellett a műszaki menedzser és a gazdasági informatika szakok erősítik mind alap- mind mesterképzési szinten. A művészi vonalon zajló szakmai munka színvonaláról a hallgatók és oktatók nemzetközi és hazai díjai egyaránt tanúskodnak. Formatervezés, építőművészet és tervezőgrafika szakokon szintén folytathatják akár mesterképzésig is tanulmányaikat a hallgatók.

Simonyi Károly országosan és nemzetközileg is elismert kiemelkedő műve, „A fizika kultúrtörténete” kiváló példáját adja a természettudomány és kultúra, a műszaki és művészeti világ egységének. A professzor neve így a többféle szakterület együttlétét, a kar által közvetített emberi és szakmai értékeket egyértelműen hitelesíti.

A Nyugat-magyarországi Egyetem rektora és a Faipari Mérnöki Kar dékánja ezért levélben kérte Simonyi professzor özvegyétől a névfelvétel lehetőségét, amelyre 2013. szeptember 8-i keltezéssel megérkezett a család hozzájárulása. Fiai, Tamás és Károly (azaz Charles Simonyi) számára mindig is fontos volt, hogy édesapjuk emlékét szakmai minőségében is ápolják.

Az egyetem vezetősége bízik abban, hogy idővel a „Simonyi Kar” természetes és megszokott megnevezéssé válik mind a soproniak, mind a szakemberek és a köztudat számára itthon és szerte a világon.

A névváltoztatás hivatalos bejelentésével szinte egy időben kapott óriási elismerést a Ligneum Látogatóközpont, amelynek megálmodásában, létrehozásában és élettel való megtöltésében szintén óriási szerepet töltött be az SKK.

A Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztálya, a Vidékfejlesztési Minisztérium Környezet- és Természetvédelmi Helyettes Államtitkársága, valamint a Magyar Turizmus Zrt. közösen írt ki pályázatot „Az év ökoturisztikai létesítménye 2013” cím elnyerésére két kategóriában. A pályázat célja az volt, hogy az ökoturisztikai létesítmények a kínálatuk látogató- és családbarát jellege alapján mérettessenek meg. A háromszintes épület hatalmas ablakfelületeivel szinte része az őt körülvevő Botanikus Kertnek. A Ligneum állandó kiállítói tere tematikus helyszíneket tartalmaz interaktív játékokkal és ismeretterjesztő felületekkel. A látogatók így betekintést nyerhetnek az erdőben zajló ökológiai és gazdasági folyamatokba és megismerhetik a fát, mint végtelen lehetőségeket rejtő alapanyagot.

Gyerekek és felnőttek egyaránt interaktív környezetben (pl. érintőképernyős eszközök segítségével), játszva tanulhatnak a fáról és az erdőről. Megismerhetik az erdő lakóit és életterüket, a fa, mint különleges alapanyag tulajdonságait, sokoldalú felhasználási lehetőségeit, megújuló energiaforrásként való alkalmazását. Így láthatnak többek között maketteket különböző faépítészeti stílusokról, vagy különleges, fából készült termékeket és azokat a gépi eszközöket, amelyeket megmunkálásuk során használnak a szakemberek.

{module Forrás: edupress|none}