Közvetlen állami fenntartásba kerülne a budapesti Pető intézet egy, az emberi erőforrások minisztere által támogatott javaslat szerint, így működtetését a kormány garantálná – erről Maruzsa Zoltán felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár beszélt október 10-én egy müncheni világkongresszuson.

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közleményében azt írta: Maruzsa Zoltán a kongresszuson beszámolt arról, hogy mivel a Pető intézet az elmúlt években súlyos anyagi helyzetbe került, Balog Zoltán miniszter az intézmény azonnali anyagi megsegítése mellett a fenntartható, stabil működtetés érdekében munkacsoport felállítását kezdeményezte.

A munkacsoport javaslatának első változata elkészült, s Balog Zoltán támogatásával hamarosan a kormány elé kerülhet.

A javaslat lényege, hogy az intézet az anyagi segítségnyújtáson túl közvetlen állami fenntartásba kerülne, így működtetését a kormány garantálná, köznevelési intézménye pedig gyakorlóiskolaként működhetne tovább. Ez a konstrukció hosszú távon stabilizálná az intézmény működését – olvasható a közleményben.

A helyettes államtitkár kiemelte: a magyar kormány szellemi hungarikumnak tekinti a Pető-módszert, és sokat tesz annak hazai és nemzetközi elterjesztéséért.

A Pető Egyesület által szervezett, 8. „Mozgás és Egyensúly” címmel megrendezett müncheni világkongresszus orvosi, oktatási és filozófiai szempontból keresi a választ arra, hogy milyen módon lehet integrálni, beilleszteni a fogyatékossággal élőket a társadalomba.

Az Index hírportál augusztus végén írt arról, hogy a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézete csődbe mehet.

Balog Zoltán szeptember 19-én jelentette be, hogy megduplázzák az intézetnek járó 105 millió forintos kiegészítő támogatást.

{module Forrás: edupress|none}