A Balassi Intézet negyedik alkalommal hirdette meg a Campus Hungary ösztöndíjakat, melyekre október 21-ig lehetett pályázni. Minden eddiginél nagyobb volt az érdeklődés az ösztöndíjak iránt.

Míg az első három meghirdetéskor átlagban 1900 fő pályázott, addig a negyedik meghirdetésnél már csaknem 3800-ra emelkedett a jelentkezők száma, mellyel sikerült megduplázni a benyújtott pályázatokat.

 

A Balassi Intézet egy év alatt, az eddigi három lezárult pályázati szakasznak köszönhetően 4210 fő számára biztosított Campus Hungary ösztöndíjat, így több mint 50 százalékkal sikerült növelni a hallgatói mobilitást. A program célja, hogy 2013 végére már több mint 5 ezerre növekedjen az ösztöndíjasok száma.

A Campus Hungary Program Magyarországon az egyedüli olyan mobilitási program, mely a világ összes országába biztosít ösztöndíjakat. A hallgatók élve ezzel a lehetőséggel, eddig a világ 73 országába nyertek el ösztöndíjat.

A gyakori meghirdetésekkel a Balassi Intézet növelni kívánja a hallgatói mobilitást és elősegíteni az EU 2020 stratégiában megfogalmazott célok megvalósulását, mely szerint 2020-ra az újonnan végzett diplomásoknak EU-átlagban legalább húsz százaléka rendelkezzen valamilyen külföldön szerzett, felsőoktatáshoz kapcsolódó tanulmányi vagy képzési tapasztalattal. A Program célja egyben, hogy támogassa a felsőoktatásban végzettek foglalkoztathatóságát, valamint hozzájáruljon a nemzetközileg tájékozott, hazájuk és saját értékeiknek tudatában lévő, magyar értelmiség képzéséhez.

A Campus Hungary ösztöndíjakra bármely magyar felsőoktatási intézmény hallgatója pályázhat, aki már elvégzett két félévet, aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik, a fogadó és a küldő intézménye támogatja pályázatát, valamint vállalja, hogy hazaérkezését követően beszámolót készít a külföldi tudományos tevékenységéről. A pályázatok elbírálása a tanulmányi átlag, a tudományos tevékenység és a benyújtott munkaterv alapján történik. Előnyt élveznek azok, akiknek külföldi tanulmánya kreditelismeréssel jár, OTDK-helyezettek, valamint műszaki és természettudományi területen tanulnak. Emellett a konvergencia régiókban (Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld, Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl és Dél-Dunántúl) oktatók és felsőoktatási adminisztratív munkatársak is pályázhatnak.

{module Forrás: edupress}