Az őszi szünidő váratlanul bejelentett elhalasztása ellen több száz diák tüntetett október 28-án Ungváron. A felháborodott fiatalok tojásokkal és cukorkával dobálták meg a polgármesteri hivatal épületét.

 

Az ungvári diákok felzúdulását az váltotta ki, hogy Olekszandr Ledida, Kárpátalja megye kormányzója a múlt hét utolsó tanítási napjának délutánján körlevélben javasolta a helyi önkormányzatok vezetőinek, hogy a meleg időjárásra tekintettel – energiatakarékossági megfontolásból – az iskolák ne tartsák meg a hétfőtől esedékes őszi tanítási szünetet, hanem helyette majd a téli vakációt hosszabbítsák meg.

Az őszi szünet elmaradásáról az ungvári és más kárpátaljai települések oktatási intézményei már csak telefonon tudták értesíteni a tanulókat. Az eset miatt hétfőn Ungváron több száz diák vonult a törvényes őszi tanítási szünet visszaadását követelő transzparensekkel a polgármesteri hivatal elé. Mivel a város első embere nem volt hajlandó találkozni velük, tojással, cukorkával és aprópénzzel dobálták meg a hivatal épületét. Ezután a Kárpátalja megyei állami közigazgatóság épületéhez vonultak, ahol a kormányzóval akartak találkozni, de csak alacsonyabb beosztású tisztségviselők fogadták őket.

A tiltakozók kilátásba helyezték, hogy ha a hatóságok nem teljesítik követelésüket, lezárják Ungvár fő közúti hídját, és ezzel megbénítják a város forgalmát. Ettől a szándékuktól elálltak, de a több főútvonalat érintő vonulásukkal komoly fennakadásokat okoztak a közlekedésben.

A diákok abban állapodtak meg, hogy e hét szerdáján – Viktor Janukovics ukrán elnök ungvári látogatásának napján – folytatják tiltakozó megmozdulásukat.

{module Forrás: edupress|none}