A Hallgatói Hálózat (HaHa) aktivistái közleményben jelentették be, hogy szolidaritásukat és szimpátiájukat fejezik ki a bolgár egyetemfoglalókkal. A HaHa-tagok arra a hírre reagáltak, miszerint október 25-én egyetemisták szállták meg Szófiában a Kliment Ohridszki Egyetem egész épületét, és bejelentették, hogy akciójukat határozatlan ideig folytatják, majd másnap nyilatkozatot adtak ki, amelyben követelték a kormány lemondását és a parlament feloszlatását.

 

„Mi, a Hallgatói Hálózat aktivistái szolidaritásunkat és szimpátiánkat fejezzük ki a bolgár egyetemfoglalókkal ebben a nyilatkozatban. Februárban mi is csináltunk hasonlót. Úgy véljük, hogy minden felelős állampolgárnak, minden egyetemi hallgatónak feladata, kötelessége a közügyekben való aktív részvétel, alkalmasint a fellépés a midenkori kormányzat felelőtlen vagy korrupt politikája ellen. Itt az ideje, hogy országaink és az emberek jövőjéről ne percemberek pillanatnyi belátása és érdeke döntsön, az állampolgári részvételt teljes mértékben kihagyva a döntéshozásból! Polgáraink közös történelmi tapasztalatára apellálva különösen támogatandónak tartjuk a részvételiség minél szélesebb körű terjesztését, hiszen csak közös erővel építhetünk egy jobb országot, egy jobb Európát.

A Hallgatói Hálózat sok sikert és kitartást kíván az egyetemfoglalásotokhoz!

Semmit rólunk, nélkülünk!” – áll a közleményben.

A nemzetbiztonsági ügynökség vezetője ellen tüntetnek a diákok Szófiában

Bulgáriában már júniusban kormányellenes tüntetések kezdődtek annak hatására, hogy Plamen Oresarszki új miniszterelnök Deljan Peevszki médiamágnást nevezte ki a bolgár nemzetbiztonsági ügynökség (DANSZ) élére. A tiltakozások hatására Peevszki kinevezése után egy nappal lemondott, a tüntetések azonban folytatódtak, mert követelték, hogy fosszák meg Peevszkit parlamenti mandátumától. A demonstrációk az augusztusi parlamenti ülésezési szünet idejére abbamaradtak, de szeptember elején kiújultak, és időnként erőszakossá váltak.

Arról, hogy Peevszkit meg kell-e fosztani parlamenti mandátumától, az alkotmánybíróságnak kellett volna döntenie, a testület azonban ezt nem tette meg, a parlamentre hárította a feladatot. A diákok e miatt tiltakozásul szállták meg először a Kliment Ohridszki Egyetem legnagyobb előadótermét, majd az egész épületet, követelve immár a kormány lemondását, a parlament feloszlatását és előre hozott választásokat is. Állásfoglalásuk szerint a mostani parlament, valamint a szocialisták és a török kisebbség alkotta kormány tevékenysége káros az ország demokratikus fejlődése szempontjából. Követelik a mindenkori kormányok és a pártok működésének nagyobb átláthatóságát és azt, hogy ne olyan embereket nevezzenek ki az állami intézmények élére, akik „oligarchák érdekeit szolgálják”. Bejelentették, hogy hétfőn nem lesz oktatás az egyetemen.

Tanárok is csatlakoztak

Közben az ország legnagyobb és legrégibb egyetemének honlapján több mint száz oktató aláírásával támogatta a diákok nyilatkozatát. „Támogatjuk a diákok tiltakozását a bulgáriai politika erkölcstelensége miatt” – írták.

Ivan Ilcsev, az egyetem rektora a közszolgálati rádiónak adott nyilatkozatában azt mondta, hogy diákoknak csak egy kis csoportja tüntet, és hogy az egyetem nem a legmegfelelőbb hely erre.

{module Forrás: edupress|none}