Gyerekek köszöntőjével nyílt meg a 18. Országos Mikulás Fesztivál Mikulásfalván

Háromszáz óvodás és kisiskolás gyermek Mikulást csalogató dalával nyílt meg november 15-én Mikulásfalva Nagykarácsonyban. A tematikus országos fesztiválváros óriáskulcsát maga a nagyszakállú Mikulás vette át a polgármestertől, mely megnyitását követően a rendezvénysorozat egészen december 22-ig várja látogatóit.

A nyitónapra Mucsi községből, Budapestről és a vendéglátó településről, Nagykarácsonyról érkeztek gyerekek.

 

A gyermekek az ünnepi köszöntőt követően bebocsátást nyertek a Mikulás dolgozószobájába, ahol titkos kívánságaikat mondhatták el a jóságos Mikulásnak. A gyermekek számára a rejtély feltárult, hiszen a Mikulás nagyítójával bekukkanthattak a Titkok nagykönyvébe is. A Mikulásház udvarán megnézhették a Szánhúzó rénszarvasokat, kinyithatták az ajándékládikákat, melyeken keresztül az egyesek által megunt, mások által viszont még értékesnek ítélt ajándékok cseréltek gazdát, valamint a Nagykarácsonyban berendezett egyéb állomásokra is ellátogathattak.

A már jól ismert Jóság kútjába belesúghatják titkos rossz cselekedeteiket, hogy mindazt ott hagyva igenis méltó várományosai legyenek a Mikulás ajándékának. A nagykarácsonyi Mikulásfalván azonban nem csak a nagyszakállúval lehet találkozni, a szülők is találhatnak érdekességeket maguknak, mint a Falusi élet kertet, vagy az Adventi vásárt. A kisebbek és szüleik részt vehetnek továbbá kézműves foglalkozásokon, népi játékokon, vagy felszállhatnak Mikulásfalva kisgőzösére.

Az Adventi hétvégéken vásár, színpadi programok – koncertek, bábjátékok – és falusi udvar is várja a látogatókat. „Sokan szeretnének kicsit beszélgetni, ez ugyanis hiányzik a mindennapokból”

Mikulásfalva 18. alkalommal nyílt meg a közönség előtt, a látogatók között azonban nem csak gyerekek, hanem nagyon sokszor idősek is megtalálhatók. „Sokan szeretnének kicsit beszélgetni, ez ugyanis hiányzik a mindennapokból” – mondta el a Mikulás, aki 12. éve tölti be a posztot. Hozzátette: nem mindenhol él a Mikulás kultusza a világban, Európában tőlünk nyugatra még Bajorországban és Ausztriában ismerik, éppen ezért osztrák látogatók is akadnak a Mikulásházban.

Mikulásfalva szervezői szeretnének hátrányos és rászoruló családokat, gyermekeket is vendégül látni a Mikulás Fesztiválon. A meghívások már elkezdődtek, gyermekotthonokkal, Down-kóros gyermekek gondozását segítő alapítvánnyal és koraszülött gyerekeket nevelő, segítő szülőkkel is megtörtént a

Mikulásfalva november 15-től egészen december 22-ig várja a családokat, gyermekcsoportokat az egész ország területéről. A hagyományőrző Országos Mikulás Fesztiválra körülbelül húszezer vendéget várnak. A kezdeményezés alapja a szeretetposta volt: az adventi levelek tízezres nagyságrendben érkeztek a Magyar Posta jóvoltából Nagykarácsonyon keresztül, hogy adventi bélyegzővel repítsék tovább a jókívánságokat. Azóta minden évben zsák számra érkeznek a levelek a gyerekektől a Magyar Mikuláshoz, nem csak itthonról, hanem Oroszországból, de még Amerikából is.