Óriási siker a kormány által bevezetett közösségi szolgálat, melynek keretein belül a 2016. január 1. után érettségiző nappali tagozatos diákoknak minimum 50 órában kell szolgálatot teljesíteniük másokért – ezt Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár jelentette be hétfőn Budapesten.

A Köznevelésért Felelős Államtitkárság azon intézményeket elismerésben részesíti, amelyeknek diákjai december 5-ikéig, az önkéntesség világnapjáig legnagyobb arányban jelentkeznek közösségi szolgálatra.

Az idei tanévtől a középiskolák több mint negyede megkezdte már a közösségi szolgálatot; a diákok körében páratlan sikert aratott eddig a kormány által bevezetett kezdeményezés – számolt be Hoffmann Rózsa. A több mint 1600 önkéntest fogadó szervezetnél számtalan lehetőséggel várják a tanulókat. A közösségi szolgálat bevezetésével a kormány célja, hogy erősítse a fiatalokban a társadalmi felelősségvállalás fontosságát, erősítse a szolidaritást és toleranciát, fontos, hogy az önkéntességet a gyakorlatban is kipróbáló diákok tudatos felelősségteljes aktív állampolgárrá váljanak – mondta a köznevelésért felelős államtitkár a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona, Óvoda és Általános Iskolában. Hoffmann Rózsa egyúttal hangsúlyozta, hogy a közösségi szolgálat olyan tevékenység, melyre az egész országnak szüksége van. „A diákok számára pedig a motiváció erősebb az által, hogy ők választhatják ki, milyen területen és mely intézménynél végeznék a munkát” – mondta hozzátéve: a fiatalok olyan szívesen végzik a közösségi szolgálatot, hogy még ellenőrizni sem kell őket.

Egészségügyi, szociális és jótékonysági, oktatási, kulturális és közösségi, környezet- és természetvédelemi, katasztrófavédelmi, az óvodás korú, sajátos nevelési igényű gyermekekkel, tanulókkal, az idős emberekkel közös sport- és szabadidős területen is folytathatnak közösségi szolgálatot. Közösségi szolgálat az iskolán belül is vállalható (pl. korrepetálás végezhető).

A Vöröskereszt országszerte a véradás segítésébe, az újraélesztés-tanfolyamok népszerűsítésbe, a Mikulásgyár-programba vonják be a diákokat. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat játszótereken, idősek otthonában, családok átmeneti otthonában, hajléktalan-menhelyeken szervez közösségi szolgálatos tevékenységeket napi rendszerességgel. Krízisidőszakokban alkalmi szendvicskészítésre és teaosztásra, ez év októberétől pedig minden hónapban legalább öt alkalommal Katasztrófavédelmi Közösségi Szolgálatra jelentkezhetnek a középiskolások. Az oktatási intézményekben a korrepetálási feladatok felvállalásával egymás tudását, míg a „Kattints rá, nagyi” program révén az idősebb generáció informatikai ismerettárát gazdagítják a tanulók. Kistelepüléseken gyakorta választott lehetőség az idősek látogatása: a diákok kisebb bűncselekmények megelőzésének tudnivalóiból készítik fel az időseket, s beszélgetés közben felhívják a figyelmüket a meleg és hideg elleni védekezés fontosságára is. A tanulók emellett szívesen vesznek részt az illegális hulladéklerakók lokalizálásában, feltérképezésében is, a GPS-koordináták megadásával segítik a helyi polgárőrök munkáját.

A közösségi órákat az iskolák szervezik, azokat pedagógiai programjukhoz „arculatukhoz” igazítják, a vállalásokat a szülőkkel is egyeztetik. A felmérések igazolják, hogy a foglalkozások hatására jelentős mértékben nő a tanulók együttműködési, elfogadási és szolidaritási készsége és gazdagodik személyiségük. Az államtitkár rámutatott: a program sikerét alapvetően az előkészítés és a lebonyolítás gördülékenysége, valamint az határozza meg, hogy a tanulók a szívükhöz leginkább közelálló területeken éljék meg az önzetlen segítségnyújtás örömét.

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet az EMMI Köznevelésért Felelős Államtitkárságának támogatásával számos közösségi szolgálatról szóló tájékoztató napot szervezett. Ezeken a rendezvényeken egyaránt tesztelték a pedagógusok és a diákok informáltságát és attitűdjét az adott kérdéskörben. A vizsgálatok kimutatatták, hogy az iskolai közösségi szolgálatban (IKSZ) gyakorlati tapasztalattal rendelkezők IKSZ-hez kötődő attitűdje szignifikánsan pozitívabb képet mutat a tapasztalattal még nem rendelkező társaiknál, s mindazok a diákok és pedagógusok, akik bármilyen élménnyel gazdagodtak már a program kapcsán, pozitívan vélekednek arról. A Közösségi Szolgálat Portálját www.kozossegi.ofi.hu (szeptemberi indulása óta) eddig már több mint 70 ezren látogatták meg, emellett dinamikusan növekszik a témában indított Facebook oldal lájkolóinak száma is.

{module Forrás: edupress|none}