Megszűnnek a centrumok január 1-től a Debreceni Egyetemen. A törvényi változásokat sajtótájékoztatón ismertették november 26-án az intézmény vezetői. A Debreceni Egyetemet is érintő változásokról döntött 2013. november 25-i ülésén az országgyűlés. A testület elfogadta a „Magyarország 2014. évi központi költségvetését megalapozó egyes törvények módosításáról” szóló T/12513. számú törvényt, amely kimondja, hogy az oktatási intézmények 2014-től nem hozhatnak létre centrumokat.

– Az elfogadott törvénymódosítás számos olyan pontot tartalmaz, ami meghatározza a jövőben az egyetem életét, működési rendjét, de összességében nem éri változás az egyetem fundamentumát. Megszűnnek január 1-től a centrumok (Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma, Orvos- és Egészségtudományi Centrum, Tudományegyetemi Karok), így az intézmény más szerveződésben – tanszékek, intézetek, karok – működik tovább. A törvénymódosítással teljesebbé válik a 2000-ben elkezdődött integrációs folyamat, mindez azonban számos feladatot jelent a közeljövőben az egyetem számára – mondta Szilvássy Zoltán. A rektor hangsúlyozta: a változások sem az oktatást, sem a kutatást, sem a gyógyítást nem veszélyeztetik, mindössze szervezeti átalakítást jelentenek.

 

Bács Zoltán, az egyetem gazdasági főigazgatója a szoros határidőre hívta fel a figyelmet, hiszen a törvény hatályba lépéséig mindössze öt munkahét áll az intézmény vezetésének rendelkezésére.

 

– Néhány hét alatt csak a kulcsfontosságú intézkedéseket lehet meghozni, amelyek megalapozzák majd az új működési struktúrát mind a gazdálkodás, mind a működtetés területén – hangsúlyozta a gazdasági főigazgató. Hozzátette: az új szervezeti rendszer 2014 első félévében áll fel.

 

Szilvássy Zoltán rektor kiemelte: a feladatokat továbbra is el kell látni, ezért nem várható, hogy a törvény végrehajtása létszámleépítést okozna a Debreceni Egyetemen. Az csak a karok fölötti szuperstruktúrát érinti.

Forrás: hallgato.com