A Magyar Haltani Társaság honlapján 2013. december 31-én zárult közönségszavazás eredményeként a magyar bucó lett a 2014-es év hala.

Magyar bucó

A magyar bucó (Zingel zingel), 43 százalékkal lett győztes, megelőzve a másodikként befutó, 40 százalékot elért sügért (Perca fluviatilis) és a 17 százalékkal harmadik helyre került gardát (Pelecus cultratus).

Harka Ákos, a társaság elnöke elmondta, hogy az év utolsó napjaiban izgalmas véghajrá bontakozott ki. A garda híveinek már nem sok reményük maradt, a két másik hal ugyanis jelentős előnyre tett szert.A Herman Ottó által sugár kardosnak nevezett, szép formájú garda, ami sütve „igen jó eledel”, és annak idején „a Balaton partvidékén igazi néptáplálék” volt, napjainkra nagyon megritkult, ezért igényel több figyelmet.

A szakembertől megtudtuk, hogy az Európában és Szibériában szinte mindenütt megtalálható sügér gyakori a hazai vizekben is. Nem nő nagyra, de húsa a süllőéhez hasonlóan kiváló, emellett horoggal is jól fogható, éppen ezért sokan ismerik és kedvelik.

A magyar bucó kizárólag a Dunában és a Dnyeszterben, valamint ezek mellékfolyóinak rendszerében él. Igazi különlegesség, a hozzáértők is nagyra tartják, hiszen fokozottan védett, példányonként 100 ezer forint természetvédelmi értéket képvisel. Megőrzésében nagy felelősség hárul Magyarországra, mivel szűk elterjedési területének központja a Kárpát-medence. Áramláskedvelő hal közepes és nagyobb folyóink sodrásos részein él, a duzzasztott szakaszokról elmenekül. A véletlenül kifogott példányait haladéktalanul vissza kell engedni. A természetvédők és horgászok egyaránt örömmel tapasztalják, hogy vizeink tisztulásával mind több helyről kerül elő.

Forrás: ng.hu