Egy iowai tanár nemrég megismételte a Super Size Me című filmben látott kísérletet, és csak gyorsétteremben vásárolt ételeket evett három hónapig. Ettől nemhogy meghízott, hanem egyenesen lefogyott, és még a koleszterinszintje is helyreállt. Ennek oka, hogy tudatosan válogatott a menük közül.

A Webbetegnek Györki Niké dietetikus elmondta, hogy havonta néhány alkalommal nyugodtan ehetünk gyorsétteremben sült krumplit és szendvicset, de nem érdemes megfeledkezni a salátáról sem. Györki szerint oda kell figyelni a menü helyes összeállítására, a zsír-, fehérje-, széndhidrát- és sóbevitelre.

Györki havonta egyszer-kétszer szokott gyorsétterembe menni, szerinte ez még elfogadható. (Nagyon szereti a grillcsirke menüt.)

Miből mennyi kell?

Az ebéddel a napi energiabevitel 35 százalékát kell fedeznünk. Egy 2000 kalóriás étkezésnél energiára és tápanyagokra lebontva a következőkre van szükségünk:

Energia: 700 kilokalória

Fehérje: 17,5 gramm

Zsír: 24,5 gramm

Szénhidrát: 94,5 gramm

Só: 2,1 gramm

De van olyan gyorséttermi menü, ahol ezek a feltételek biztosíthatók? Van, több is.

Három, nem egészségtelen gyorséttermi menü

-Tzatziki McWrap, kis burgonyával, ásványvízzel. (Energia: 940 kilokalória; fehérje: 25 gramm; zsír: 54 gramm; Szénhidrát: 81 gramm; só: 3,8 gramm.)

Krumpli nélkül még jobbak a számok, de akkor is az ajánlottnál magasabb a fehérje-, a zsír- és a sóbevitel. A szénhidrátbevitel viszont kevesebb.

-Fish Fillet szendvics, kertész saláta öntet nélkül, kis burgonya, 2,5 deci 100 százalékos gyümölcslé. (Energia: 690 kilokalória; fehérje: 19 gramm; zsír: 26 gramm; szénhidrát: 91 gramm; só: 2,5 gramm.)

Ez az összeállítás áll a legközelebb az optimálishoz, de a sómennyiség nem garantálható; mint Györki megjegyezte, a gyorséttermek másként sózzák a krumplit. Ahol alig sóznak, ott ez az érték mérvadó lehet. A túlzott sóbevitel növeli a magas vérnyomás kockázatát – ezért sem érdemes rendszeresen gyorsétteremben enni.

-Ínyenc szendvics bacon nélkül, Kertész Saláta Ezersziget öntettel, 2,5 deci 100 százalékos gyümölcslé. (Energia: 665 kilokalória; fehérje: 27 gramm; zsír: 29 gramm; szénhidrát: 97 gramm; só: 3,3 gramm.)

Ebben a menüben a kalóriaérték pont jó, de az összes többi paraméter túllépi az ajánlottat.

Azért mindennap nem kéne

Ha nem sűrűn járunk gyorsétterembe, nem eszünk sokat, és egészséges ételeket választunk, nem nevezhető károsnak az ottani étel. Mindennap ott enni viszont nem ajánlott, még akkor sem, ha direkt egészséges ételeket keresünk. Na jó, az öntet nélküli saláta tényleg ártalmatlan.